Sivusto » MVnetin kehitys
Sisällys
- Ensimmäinen versio
- Toinen versio
- Kolmas versio
- Neljäs versio
- Viides versio
- Kuudes versio
- Seitsemäs versio
- Kahdeksas versio
- Yhdeksäs versio
- Kymmenes versio
- Viimeisin versio
MVnettiä on pyritty aina kehittämään kävijöiden palautteiden perusteella parempaan suuntaan. Toisinaan tässä on onnistuttu, toisinaan ei. Tällä sivulla kerrotaan, miten MVnet on aikojen saatossa kehittynyt. MVnetistä on ollut oikeastaan kymmenen erinäköistä versiota, joista kerrotaan tarkemmin alhaalla. Klikkaamalla alla olevia kuvia saat näkymään MVnetin aiemmat versiot HTML-muodossa. Niissä olevat linkit eivät toimi.
Ensimmäinen versio
En oikeastaan muista mistä innostukseni kotisivujen tekoon aikoinaan alkoi. Osasyynä saattoivat olla ylä-asteen atk-tunnit tai tietotekniikan aikakauslehdet. Ajattelin myös, että jos minulla on jotain tietoa (kuten tutkielmia tms.), mikä voisi auttaa myös muita, miksi en jakaisi sitä tietoa eteenpäin - ja mikä olisi sille tiedolle parempi paikka kuin omat kotisivut. Ensimmäistä versiota kotisivuistani aloin tehdä lokakuun puolivälissä vuonna 2001.
Ensimmäistä kertaa kotisivuja tehdessä en osannut oikeastaan mitään kotisivujen teosta ja käytin alkeellista IMS Web Dwarf - kotisivunteko-ohjelmaa. Sen ainoa hyvä puoli oli se, että se oli ilmainen. Silloiset kotisivuni olivat aika ankean näköinen ilmestys eivätkä ne näkyneet täysin oikein kaikilla yleisimmillä nettiselaimilla. Sisältöä sivuissani ei silloin ollut oikeastaan nimeksikään. Vain PlayStationin historiasta oli jotain juttua.
Kuitenkin jonkinlaisia hyväksi havaittuja ideoita niiltä ajoilta käytin pitkään myös möhemmissä versioissa. Esimerkiksi logon sijoittaminen vasempaan ylänurkkaan oli käytössä pitkään, kuin myös painikkeiden sijoittaminen vasemmalle reunalle. Kotisivujen nimi on nyttemmin muuttunut MikkoVestolaNetistä lyhempään MVnet-muotoon.
Kotisivutilan tarjoajana oli ensimmäisessä MVnetin versiossa Jahoon Geocities-palvelu. Kotisivuni olivat osoitteessa http://www.geocities.com/mvestola ja myöhemmin osoitteessa http://www.geocities.com/mikkovestola. Jälkimmäinen osoite ei taida enää olla voimassa. Geocities on yleisesti käytetty paikka kotisivuille, mutta itse en siitä erityisemmin pitänyt.
Toinen versio
Jonkin ajan päästä ensimmäisen version valmistuttua aloin suunnitella parempaa ulkoasua sivuilleni. Niistä tulikin sitten lopulta näyttävämmän näköiset ja selkeämmät kuin edelliset sivut. Olin oppinut uusia asioita kotisivujen teosta ja kotisivuni toimivat hyvin lähes kaikilla internet-selaimilla.
Toista versiota tehdessä käytin kotisivu-editorina Cool Pagea. Kyllästyin kuitenkin siihenkin ohjelmaan kun se ei ollut mitenkään monipuolinen ja se oli vain ilmainen demoversio. Bugejakin ohjelmasta löytyi. Toisesta MVnetin versiosta on säilynyt myöhempiin versioihin lähes sellaisenaan MVnetin logo. Mitään tekstiä en sivuilleni oikeastaan lisännyt, vaan pyrin enemmänkin uudistamaan ulkoasua. Toinen versio valmistui joulukuun alussa vuonna 2001.
Kotisivutilan tarjoajana toisessa MVnetin versiossa oli aluksi Angelfire osoitteessa http://www.angelfire.com/film/mikkovestola. Myöhemmin laitoin sivuni myös Tripodiin osoitteeseen http://mikkovestolanet.tripod.com. Kummatkin palveluntarjoajat olivat mielestäni hyviä, tosin ainahan ilmaisen kotisivutilan saajan riesana ovat kaikenlaiset mainokset ja ponnahdusikkunat.
Kolmas versio
Kolmas versio MVnetistä olikin sitten vain jonkinlainen kyhäelmä MVnetin toisesta versiosta. Yritin saada sen näyttämään jotenkin hienommalta hakemalla vaikutteita ehkä parhaasta sci-fi-elokuvasta - Matrixista. Ulkoasu ei kuitenkaan ollut mitenkään asiallinen ja päätin lopulta luopua ideasta.
Kolmatta versiota kehitellessä käytin editorina Spider Writeria, joka oli kyllä ihan hyvä ja selkeä ohjelma, mutta olisi sekin voinut olla parempi ja monipuolisempi. Aloittelijalle kyseinen ohjelma voi olla ihan hyvä, mutta kokeneemmalle käyttäjälle ohjelman ominaisuuden ovat hieman suppeat.
Kolmatta MVnetin versiota aloitin tekemään huhtikuun alussa 2002. Loppujen lopuksi en tätä versiota koskaan netissä julkaissut ja mitään uutta tietoa en myöskään kotisivulleni lisännyt. Mielessäni oli kyllä kaikenlaista juttua, mitä voisin sivuilleni laittaa. Nämä uudet ideat saivat odottaa seuraavaan versioon. Lopulta kolmannesta versiosta valmistui vain etusivu, joten hyvä, jos tätä voi edes varsinaiseksi versioksi sanoa. Nettisivuja suunnitellessa kannattaisikin aina tarkaan suunnitella kaikki uudistukset. Tämä on hyvä esimerkki siitä, ettei hetken mielijohteesta kannata aina lähteä sivuja uudistamaan. Joskus on hyvä suosiolla luopua ideoista, jotka eivät tunnukaan kovin järkeviltä.
Neljäs versio
Lopulta hommasin sitten kunnon kotisivu-editorin, joka osaa asiansa, nimittäin Macromedian Dreamweaver 4:n. Sillä sain tehtyä sivuistani hienon näköiset ja ne toimivat valta-selaimissa hyvin. Sivujani elävöittämään käytin ensi kertaa flash-painikkeita ja flash-tekstejä. Koko sivuston päivittäminenkin oli todella helppoa Dreamweaverin avulla. Tutkielmat, vitsit, pelikonsolien historiat, ruokareseptit ja ohjeet oman kotisivun tekoon tulivat vasta tähän kotisivujeni neljänteen versioon. Neljännen version sain kokonaisuudessaan nettiin vuoden 2002 lokakuun alussa.
Kotisivutilaa MVnetin neljättä versiota varten sain MikroBitti-lehden tilaajana MikroBitiltä. MikroBitillä onkin erittäin monipuolinen tarjonta lehden tilaajalle. Kotisivutilaa on nykyään yhteensä 100 Mt per tilaaja ja sen voi jakaa vaikkapa perheen viidelle jäsenelle siten, että kullakin on kotisivutilaa 20 Mt. Kotisivut on vielä mahdollisuus salata helpolla ja erittäin turvallisella tavalla. Myös PHP-tekniikalla toteutetut sivut toimivat MBnetin palvelimella.
Viides versio
Viides versio, jonka sain valmiiksi marraskuun alussa 2002, olikin pitkään käytössä, lähes vuoden verran. Uudistin sivujeni ulkoasua edellisestä versiosta mielestäni parempaan suuntaan. Neljäs versio kun oli hieman hitaahko joillakin internet-selaimilla joten päätin tehdä sivuistani hieman kevyemmät, mutta ulkoasusta paljoakaan tinkimättä. Viidennen version tein neljännen version tapaan Dreamweaver 4:llä.
Tutkielmat, jotka olivat alun perin sivuillani Wordin doc-tiedostoina, muuttuivat html-pohjaisiksi ja sittemmin kun opin tekemään pdf-tiedostoja, laitoin jotkut tutkielmat myös pdf-muotoon. Opin myös käyttämään paremmin css-tyylejä ja JavaScript-tekniikkaa, jolloin sivuistani tuli entistä parempia.
Myöhemmin aloin myös käyttämään PHP:tä, jonka avulla hoidettiin mm. tutkielmien lukemiseen vaadittu rekisteröinti, palautteen käsittely sekä kävijöiden laskenta. Vuoden 2003 helmikuussa lisäsin sivuilleni myös muutamia TradeDoublerin välittämiä mainoksia, siinä toivossa, että ne tuottaisivat jotain. Aluksi mainostuloja ei juuri tullut, mutta kun sivuillani kävi pikkuhiljaa enemmän kävijöitä, alkoi mainoksistakin ropsahdella jonkin verran rahaa. Tähän mennessä mainoksista onkin tullut tililleni monta sataa euroa rahaa. Kaiken tämän lisäksi laitoin sivuilleni lisää sisältöä mm. lisää tutkielmia, ohjeita DivX-leffojen tekoon sekä uusia kotisivuohjeita, erityisesti php-ohjeita.
Kuudes versio
Viides versio oli kyllä toimiva ja suhteellisen kevyt, mutta kaipasin kuitenkin sivuilleni enemmän väriä ja olin jo kyllästynyt edellisen version melko pelkistettyyn ulkoasuun. Myös jotkut kävijät lähettivät palautetta, että sivuni kaipaisivat graafista kohennusta. Niinpä pyrin tekemään sivuistani elävämmät pyöristämällä reunoja ja käyttämällä enemmän värejä. Mielestäni graafinen uudistus onnistui melko hyvin. Kuudes versio sivuistani valmistui syyskuun puolivälissä 2003.
Kahden edellisen version tapaan käytin kotisivueditorina Dreamweaveria, mutta nyt uudempaa MX-versiota. Dreamweaver MX onkin nelos-versiotaan parempi ainakin, jos käyttää php-koodia sivuillaan. Sivuni pysyivät edelleen MikroBitin palvelimella, joka oli hyväksi havaittu.
Myöhemmin lisäsin sivuilleni keskustelupalstan, jota muutamat kävijät olivat toivoneet. Tutkielmia lukeakseen ei enää myöhemmin tarvinnut rekisteröityä MVnettiin, kuten aikaisemmin oli tehtävä. Kaiken kaikkiaan MVnettiin ehti rekisteröityä noin 1 000 kävijää, kunnes poistin rekisteröintipakon. Näiden lisäksi laitoin sivuilleni taas lisää tutkielmia ja kotisivuohjeita.
Kävijöitä sivuillani alkoi käydä jo melkoisesti verrattuna edellisiin versioihin. Vuonna 2004 kävijöitä oli yleensä 500-1000 päivää kohden kun aikaisemmin kävijöitä oli noin sata per päivä. Vuoden 2004 lopulla muutin hieman MVnetin logon väritystä. Aikaisempi logo kun oli mielestäni turhan mitäänsanomaton. Poistin myös sivujen yläosassa olleen aurinko-efektin, jota jotkut kävijät olivat kritisoineet ja sen tilalle sivun yläreunaan tuli tähtikuviot.
Vuoden 2005 alussa muutin myös hieman sivujeni väritystä, jotkut kävijät kun olivat toivoneet parannusta sivujen väreihin ja itsekin olin jo aika kyllästynyt silloisiin väreihin. Aikaisempi punainen taustaväri sai väistyä ja lisäsin vihreän värin painotusta. Muutokset ulkoasuun olivat kuitenkin hyvin pieniä. Huhtikuun 2005 alussa lisäsin sivujeni oikeaan ylälaitaan vaihtuvan mainosbannerin. Sivujen yläreunassa kun oli turhaan tyhjää käyttämätöntä tilaa ja kannattaahan se käyttää hyödyksi. Yritin valita mainosbannereiksi kuvia, jotka eivät ole niin häiritseviä, mutta vetävät silti ihmisten huomion puoleensa.
Seitsemäs versio
Kuudes versio kotisivuista oli sitten käytössä todella pitkään, hieman yli 2 vuotta. Kävijät olivat hieman kritisoineet ulkoasua ja itsekin aloin taas pikkuhiljaa kyllästymään siihen. Värit olivat ehkä hieman liian tummia, joten mitäpä sitä muuta kuin uutta ulkoasua pukkaamaan. Uusi ulkoasu syntyi itse asiassa parissa päivässä hetken mielijohteesta. Seitsemäs versio MVnetistä valmistui joulukuun lopulla vuonna 2005. Yritin hakea sivuille hillitympää ulkoasua, kuitenkaan tinkimättä näyttävyydestä ja käytettävyydestä.
Kävijälaskurin näyttäminen joka sivulla sai väistyä. Ketäpä sitä juuri kiinnostaisi kuinka mones kävijä sivuilla on. Hakukenttä siirtyi sivun yläosaan, josta käyttäjät huomaavat sen paremmin. Uutta potkua ulkoasuun yritin saada hienoilla reunuksilla ja pyöristämällä kulmia. Väritykseksi valitsin hieman vaaleampia hillittyjä värejä. Mielestäni ulkoasu muuttui huomattavasti asiallisempaan suuntaan. MVnetin logo muuttui myös väritykseltään hieman. Lähinnä logon keskustan taustaväri muuttui.
Edellisten versioiden tapaan käytin kotisivueditorina Dreamweaverin MX-versiota. Sivuni pysyivät edelleen MikroBitin palvelimella, jonka kanssa ei ongelmia ole juuri ollut. Sivut muuttuivat myös hieman leveämmiksi, mutta pysyivät kuitenkin sen kokoisina, että mahtuvat kerralla selaimen ruudulle käyttäen näyttötarkkuutta 1024 x 768. Sivujen sisältö pysyi muulta osin samana. Pieniä lisäyksiä ja korjauksia sisältöön on tietenkin tullut ajan mittaan lisää, mutta mitään suurempia lisäyksiä ei uusimpaan versioon tullut.
Kahdeksas versio
MVnetin 8. versio olikin suurin uudistus sitten neljännen version. Kahdeksatta versiota aloin tekemään huhtikuun alussa 2006. Tavoitteena oli saada muutettua koko sivusto puhtaaseen XHTML-muotoon siten, että sivujen sisältö ja ulkoasu erotettaisiin täysin toisistaan. Sisältöä alkoi olla MVnetissä jo sen verran että sen hallinta alkoi tuottaa jo vähän ongelmia. Sivut eivät olleet rakenteeltaan täysin yhtä linjaa. Otsikot saattoivat olla hieman erilaisella fontilla eri sivuilla ja sisällön erottaminen ulkoasusta oli sivun lähdekoodista hankalaa.
Aiemmat MVnetin versiot eivät olleet koodiltaan mitenkään validia HTML:ää, joka taas tuottaa ongelmia selainten kanssa. Kaikkien sivujen muokkaaminen XHTML-muotoon vei aikansa. Dreamwaeverista oli tässä muunnostyössä paljon apua. Muokkauksen jälkeen tosin siirryin käyttämään kotisivueditorina tekstieditoria nimeltä Notepad++, jolla sivujen muokkaaminen on huomattavasti kevyempää ja ohjelma on sitä paitsi ilmainen.
Kaikki sivut oli muokattu XHTML-muotoon toukokuun puolivälissä 2006. Ulkoasun viilaaminen kuntoon vei sitten myös aikansa ja sivut olivat netissä uudella ulkoasulla lopulta kesäkuussa 2006. Nyt sivujen muokkaaminen ja ylläpito on huomattavasti helpompaa ja selkeämpää. Jokainen sivu on siis kuvattu yksinkertaisesti XHTML-dokumenttina, jossa on kuvattu vain pelkkä tekstisisältö ja tekstiin liittyvät mahdolliset kuvat ja taulukot. XHTML-dokumenteissa ei oteta mitään kantaa sivun ulkoasuun, vain siis dokumentin rakenne kuvataan XHTML-kielellä. MVnetin pohjalla pyörii PHP:n avulla toteutettu pohjasivu eli "template". Tässä templatessa on kuvattu XHTML:n ja CSS:n avulla varsinainen MVnetin ulkoasu. Halutun sivun sisältö haetaan tähän templateen XHTML-dokumenteista PHP:n avulla. Ulkoasun muuttaminen on näin tehty äärimmäisen helpoksi ja sivujen varsinainen sisältö pysyy selkeänä.
Myös 7. version ulkoasu alkoi näyttää aika ankealta ominkin silmin. Kummallista kuinka sitä aluksi piti ulkoasua hyvänä ja niin nopeasti sitten se alkoikin näyttää aivan antiikkiselta. Sivujen uudistuksen yhteydessä olikin sitten myös hyvä tilaisuus uudistaa koko ulkoasu kertarysäyksellä. Uudessa ulkoasussa luovuttiin taulukkorakenteesta. Aiemminhan sivujen ulkoasun elementtien sijoittelu oli tehty taulukoiden avulla. Taulukoita ei kuitenkaan pitäisi käyttää ulkoasun esittämiseen vaan ainoastaan taulukoidun tiedon näyttämiseen. Ulkoasu tehtiin täysin käyttämällä CSS:ää. Uudistuksessa tehtiin sivuista myös skaalautuvia eli selaimen ikkunan kokoa pienentämällä/suurentamalla voi itse päättää kuinka leveää sivua haluaa katsella. Ulkoasussa pyrittiin myös parempaan käytettävyyteen. Navigointivalikko uudistui siten, että nyt lähes kaikille sivuille pääsee suoraan navigointivalikon kautta menemättä ensin osion pääsivun kautta.
Ulkoasun pohjana käytettiin Open Source Web Design (OSWD) -sivuston tarjoamaa ilmaista sivupohjaa nimeltä Grass stains. Kyseistä sivupohjaa on kyllä muokattu alkuperäisestä melkoisesti omaa käyttöä varten. CSS:llä toteutetun navigaatiomenun pohjana on käytetty Ex-designz -sivuston tarjoamaa ilmaista CSS Vertical Menu 3 -navigaatiomenua. Kyseistä navigaatiomenun koodia on hieman muokattu omaa käyttöä varten.
Ulkoasua viilattiin vielä vähän parempaan suuntaan elokuussa 2006. Kovin suuria muutoksia ei tullut, lähinnä vain sivun yläosan headerin taustakuva vaihtui ja sivun reunuksista tuli hieman nätimmät. Myös Googlen hakukenttää ja oikealla olevia mainoksia laitettiin hieman selkeämmän näköisiksi.
Kovin paljoa uutta sisältöä ei tähän 8. versioon aluksi tullut. Mitä nyt joitain pieniä korjauksia. Suurin lisäys oli antaa kävijöille mahdollisuus lähettää oma tutkielmansa MVnettiin muiden tutkielmien jatkoksi. Kätevä pieni lisäys sivuille oli myös virheraportti-lomake. Virheraportti-linkkiä klikkaamalla kävijä voi lähettää sivusta virheraportin, johon on jo valmiiksi täytetty virheen sisältämä sivu. Kävijän täytyy itse täyttää vain kuvaus virheestä. Vuoden 2006 loppupuolella tosin tehtiin sisältöön useita uudistuksia. Keskustelupalsta uudistettiin nopeammaksi phpBB-pohjaiseksi ja MVnet sai myös oman bloginsa. Suurin uudistus oli ehkäpä Kotisivun teko -osion täydellinen uudistuminen. Ohjeita uudistettiin rankalla kädellä. Myös paljon muita uusia artikkeleita lisättiin, kuten tietoa verkkokaupoista, kannettavan tietokoneen ostamisesta, langattoman verkon salauksista jne. Myös uusia tutkielmia tuli paljon lisää.
Kahdeksannessa versiossa TradeDoublerin mainokset vaihtuivat kokonaan Googlen mainoksiksi. Googlen mainosten hallinta on huomattavasti helpompaa ja niiden tuottokin on yleisesti parempaa. Mainosten sijoittelussa pyrittiin taas siihen, että ne eivät olisi kovin häiritseviä. FreeFindin hakukone sai myös poistua ja tilalle tuli Googlen hakukone.
Kaiken kaikkiaan MVnetin uudistus onnistui mielestäni hyvin. Olisi pitänyt jo heti alusta alkaen kirjoittaa sivut XHTML-kuvauskielellä pelkkää tekstieditoria käyttäen. Ns. WYSIWYG-editorit, kuten Dreamweaver, kun tuottavat nettisivujen lähdekoodiksi aikamoista mössöä, joiden muokkaaminen tulevaisuudessa saattaa aiheuttaa ongelmia. Nyt kun sivujen rakenne ja ulkoasu on saatu kuntoon, voin alkaa taas lisäämään tänne lisää sisältöä. Kaikenlaista uutta on mielessä...
Heinäkuun alussa 2006 MVnet siirtyi MikroBitin servereiltä oman domainin alle osoitteeseen mvnet.fi. MBnetin tarjoama silloinen 50 Mt kotisivutila (nykyään 100 Mt) kun alkoi jo käydä vähän pieneksi. Hosting-palvelut tilattiin Futuron Internetiltä, johon kuuluu mm. 300 Mt sivutilaa, oma domain-osoite, PHP, MySQL -tietokantoja, sähköpostiosoitteita jne. Hosting-palvelun hintakaan ei päätä huimannut - noin 30 euroa/vuosi + Viestintäviraston perimä fi-verkkotunnuksen rekisteröintimaksu. MVnetin mainostulot kattavat nämä maksut helposti.
Lokakuun lopussa 2006 päätin luopua Futuronin palveluista ja ostaa web-hotelli Sigmatic Oy:ltä. Futorinin palvelujen laatu kun ei ollut sitä, mitä odotin. Sen vajaan 4 kuukauden aikana, kun MVnet oli Futuronin palvelimilla, katkoksia palveluissa oli paljon ja erinäistä tahmailua sivujen latautumisessa tuntui olevan vähintään kerran viikossa. Pisin katkos oli 10 tuntia, josta ei edes vaivauduttu Futuronin sivuilla informoimaan. Siksi MVnet päätettiinkin siirtää Sigmaticin palvelimille, joiden pitäisi olla huomattavasti luotettavampia kuin Futuronin. Hintaa Sigmaticin web-hotellille kertyy 100 euroa / vuosi. Sivutilakin tosin kasvoi nyt 1 gigatavuun ja liikennöintisuositus 20 Gt/kk. Lisätietoa siirtymisestä Futuronilta Sigmaticiin, löytyy MVnetin blogista.
Yhdeksäs versio
8. versio olikin sitten käytössä hieman yli vuoden. Ulkoasu oli kyllä toimiva ja pohjalla oli hyvin hallittavissa oleva sivupohja. Osittain tämä oli syynä siihen, että päätin kokeilla uutta ulkoasua sivustolle. Yhtenäisen sivupohjan ansiosta ulkoasun muokkaaminen oli helppoa. Ajatus syntyi oikeastaan hetken mielijohteesta, tosin taustalla oli myös vuoden 2007 alussa suoritetun MVnetin käyttäjäkyselyn kautta tulleet käyttäjien kommentit. Erityisesti seuraava käyttäjäkyselyn kautta tullut kommentti kiteyttää hyvin tämän uudistuksen tarkoituksen:
Sivuston ulkoasu on erittäin selkeä, mutta ensi silmäyksellä se on erittäin laimean oloinen. Ensimmäinen mielikuva, joka syntyi tästä ulkoasusta oli: "Jaa, jokin blogisivu". Tärkein muutos olisi saada sivusto näyttämään nettisivulta, eikä blogisivulta.
Blogimaisuuden loi varmaankin sivustolla käyttämäni yläosan oranssi taustakuva, jota käytetään joissain blogien ulkoasuissa. MVnetin ulkoasu sai kyllä käyttäjäkyselyssä hyvän arvosanan, mutta pidemmän päälle se alkoi näyttää omaan silmäänkin turhan "laimealta", etenkin värit olivat ehkä hieman liian harmaat, jotka loivat hieman vaisun tunnelman. Uuden ulkoasun teko alkoi hieman selailemalla valmiita ulkoasupohjia ja hakemaan ideoita uusiksi väreiksi. Aikani kokeiltua, hieman vihertävä väritys vaikutti miellyttävältä - ei liian räikeä, mutta ei myöskään liian laimea. Ulkoasun viimeisteli yläosan hieno "highway"-taustakuva, josta kiitokset kuuluvat nimimerkille joe_asok (Leandro Prado), joka on laittanut kuvan vapaasti saataville stock.xchg-sivustolle. Taustakuva sopi hyvin yhteen MVnetin sloganin kanssa, "Tiedon valtatiellä". Uusi ulkoasu julkaistiin lopulta heinäkuun lopulla vuonna 2007.
Keskustelupalstan ja blogin ulkoasuista yritin saada mahdollisimman yhtenäisen muun sivuston kanssa ja pienen säätämisen jälkeen tämä onnistuikin melko hyvin. Hankalaa tässä oli lähinnä se, että blogi ja keskustelupalsta käyttävät omia sivupohjiaan, joten täysin samaa ulkoasua muun sivuston kanssa näille oli hyvin hankala tehdä. Muiden sivujen pohjalla pyöri edelleen sama sivupohja kuin ennenkin. Sivuston rakennekin noudatti edelleen samaa linjaa, joka on hyvin toimiva. Oikeastaan siis mitään muita muutoksia ei tullut kuin väriskaalan muutos ja pientä viilausta sinne tänne mm. fontteihin ja mainosten sijoitteluun. Kotisivutilan tarjoajana pysyi edelleen Sigmatic Oy, jonka olen havainnut hyvin luotettavaksi.
Hieman ennen 9. version julkaisua, sivustolla otettiin käyttöön kommentointi-mahdollisuus. Käyttäjät siis pystyvät nyt jättämään jokaisesta sivusta lyhyen kommentin. Kommentointi-skriptinä käytin TalkBack-nimistä ilmaista skriptiä. Samoihin aikoihin lisättiin myös uusia artikkeleita, mm. tietoa sähkölaitteiden virrankulutuksesta ja arvostelu Macintoshin Digi-TV-tikusta.
Kymmenes versio
Yhdeksäs versio ulkoasusta palveli noin puolitoista vuotta. Tämäkin ulkoasu oli hyvin toimiva, mutta alkoi ajan myötä näyttää väritykseltään hyvin laimealta. Kun hankin uuden koneen, havahduin että vanhan koneeni näyttö ei todellisuudessa ollutkaan kalibroitu niin hyvin kuin luulin. Vaikka ulkoasu näyttikin ihan hyvältä vanhan koneen näytöllä, uuden koneen näytöllä värimaailma ei enää näyttänytkään niin hienolta - sama oli havaittavissa myös useimmilla muilla näytöillä.
Niinpä päätin uudistaa ulkoasua värien osalta ja uusi versio ulkoasusta otettiin käyttöön vuoden 2008 viimeisenä päivänä. Yritin hakea jotain hieman pirteämpää väriä ja päädyin lopulta oranssiin värimaailmaan, kun tähän väriin soveltuva teemakin löytyi phpBB 3:een (reOrange). Lopputulos oli mielestäni paljon pirteämpi kuin edellisen ulkoasun hieman laimeahkot värit. Ulkoasun muuttaminen oli loppujen lopuksi erittäin helppoa, kiitos aikaisemmin tehdyn työn sisällön ja ulkoasun erottamiseen. Foorumia ja blogia lukuun ottamatta HTML-koodiin ei tarvinnut juuri koskea vaan lähes kaikki muutokset hoituivat CSS-koodin muuttamisella.
Värimaailman lisäksi myös leipätekstin fonttiperhe vaihdettiin ja fontin kokoa kasvatettiin, jotta luettavuus parantuisi. Sivuston rakenne pysyi muutoin samana. Kotisivutilan tarjoajana pysyi edelleen Sigmatic Oy, josta ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa. Ulkoasun uudistamisen lisäksi samalla uudistettiin keskustelupalstan ohjelmisto. Aikaisempi phpBB 2 sai vaihtua tuoreimpaan phpBB:n kolmanteen versioon. Uusi versio uusien lisäosien kanssa toi parannusta mm. käyttöliittymään sekä koodi-tagien käyttöön.
Viimeisin versio
Kymmenes versio ulkoasusta olikin sitten käytössä noin kuusi vuotta johtuen siitä, että kiinnostukseni sivuston kehitykseen lopahti. Kuitenkin vuoden 2014 loppupuolella päätin uudistaa sivuston ulkoasun, oikeastaan vähän pakon edestä. Kotisivutilan tarjoaja Sigmatic Oy kun oli poistamassa vanhinta PHP-versiota palvelimilta, joka aiheutti sen, että jotta MVnet pysyisi pystyssä, piti blogi, keskustelupalsta ja kaikki muutkin PHP-skriptit päivittää. Näiden päivitysten yhteydessä innostuin myös uudistamaan ulkoasua.
Kuudessa vuodessa vanha ulkoasu oli jo omaankin silmääni todella karu. Se ei enää skaalautunut nykyisille FullHD-näytöille kunnolla, puhumattakaan mobiililaitteista. Niimpä päätin ottaa valmiin responsiivisen sivupohjan ja hieman muokata sitä. Ulkoasun muuttaminen oli taas loppujen lopuksi erittäin helppoa, koska sisältö ja ulkoasu on erotettu hyvin toisistaan.
Jos haluat tehdä itsellesi tai yritykselle/yhteisölle kotisivut, kannattaa vierailla MVnetin Kotisivun teko -sivulla. Nyt sitten vaan kaikki kotisivuja tekemään. Se on helppoa, kun vähän aikaa harjoittelee.