MVnet logo

Pelit ja konsolit

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 08.10.2014
  • Kommentit

Pelikonsoleiden tekniset tiedot

Näiltä sivuilta löytyy teknistä tietoa eri sukupolven pelikonsoleista:

Pelikoneiden historiaa

Konsolipotretti

Alla olevilta sivuilta löytyy eri sukupolven pelikonsolien historiikkeja. Mistä konsolit ovat saaneet alkunsa ja miten ne ovat pärjänneet yhä tiukentuvassa konsolisodassa? Sivut on jaoteltu tavallisiin pelikonsoleihin ja pienempiin käsikonsoleihin.

Historiikit on kirjoittanut Jarmo Vestola pääosin vuoden 2002 lopulla (vanhemmat pelikonsolit) ja vuoden 2006 lopulla (uudemmat pelikonsolit sekä käsikonsolit). Uusia artikkeleita on kuitenkin tullut hieman lisää ajan mittaan ja vanhoja artikkeleita on myös jonkin verran päivitelty. Artikkelin viimeisin päivitysajankohta löytyy jokaisesta artikkelista aivan sivun lopusta. Tietoja pelikoneiden historiaan ja pelikonsoleiden teknisiä tietoja on kerätty eri lähteistä, pääasiassa Pelit-lehdistä (myös ent. Peliasemasta), Tekniikan Maailma-lehdistä sekä Internetistä sivuilta Consoledatabase, GameFAQs ja Peliplaneetta.

Pelikonsolien historiaa

Käsikonsolien historiaa

Oheislaitteet konsoleihin

Näissä artikkeleissa kerrotaan erilaisista lisälaitteista pelikonsoleihin ja käsikonsoleihin.

  • PSP:n kahvat (Peliergonomiaa parantavat kahvat PSP-käsikonsoliin)

Sekalaista tietoa pelaamisesta

Tänne on koottu kaikki muu pelikonsoleihin liittyvä tieto, joka ei sovi minkään muun otsikon alle.

Uudet pelikoneet vastakkain

Uudet pelikonsolit

Vasemmalta oikealle: PS3, Xbox 360, Nintendo Wii
(kuva Engadget)

Vuosi 2007 tulee olemaan pelimaailmassa konsolijättien taistelun aikaa, kun uudet konsolit rynnistävät yhä kasvaville pelimarkkinoille hamuamaan pelaajien vapaa-aikaa ja ylimääräistä rahaa. Nintendo on jo aikaa sitten julkaissut uuden pelikonsolinsa Nintendo Wiin, Sonylta tuli kauppoihin uusi PlayStation 3 ja Xbox 360 on jo ottanut varaslähdön vuoden 2005 lopussa. Saa nähdä saavatko PS3 ja Nintendon Wii kirittyä uuden Xboxin etumatkaa kiinni. Nintendo Wii on ainakin tähän mennessä myynyt odotettua paljon enemmän. Myös taskukonsolien parissa käydään taistelua. Markkinoilla on niin Nintendon DS kuin Sonyn tehomylly PlayStation Portable.

Yhdysvalloissa peliala on jo vuosia sitten ohittanut elokuvabisneksen, ja musiikkibisneskin taitaa kohta olla ohitettu. Meillä Suomessakin pelimarkkinoilla liikkuu satojen miljoonien eurojen edestä rahaa. Mistään pienen piirin bisneksestä ei siis todellakaan ole kysymys.

Moni varmasti miettii minkä konsolin ostaisi? Kannattaa muistaa, ettei pelkkä hinta tai tehokkuus tee koneesta hyvää. Lisääntynyt suorituskyky kyllä antaa mahdollisuuden pelien parantumiseen, mutta kivalla ulkonäöllä ei välttämättä ole mitään tekemistä hyvän pelin kanssa. Pelikone on vain niin hyvä kuin sen pelit, eli jos pelit eivät tyydytä, niin mitäpä tehokkaalla suorituskyvylläkään tekee. Siksi kannattaa miettiä mistä peleistä pitää ja mikä pelikone tarjoaa parhaat pelikokemukset. Todellinen taistelu käydään kuitenkin vasta seuraavilla joulumarkkinoilla, jolloin suurin osa konsoleista hankitaan. Tällöin nähdään ketkä nousevat voittajiksi ja ketkä häviäjiksi, vai menestyvätkö kaikki tasapuolisesti. Onneksi kilpailu tiputtaa hintoja ja ne tasoittuvat lähemmäksi toisiaan, mikä varmasti miellyttää monia kuluttajia.

Mistä lisää ajankohtaista tietoa pelimaailmasta?

Parhaat ilmaiset suomenkieliset konsolipelien peliarvostelut ja uutiset löydät KonsoliFINin-sivustolta. Asiantuntevat peliarvostelijat arvostelevat pelikonsolien parhaita pelejä ja sieltä löydät myös ajankohtaiset peli-uutiset. KonsoliFINistä löytyy myös keskustelusivut, jossa voit kysellä muilta KonsoliFINin lukijoilta vinkkejä peleihin yms. Keskusteluun osallistuminen vaatii tosin ilmaisen rekisteröinnin. KonsoliFINistä löytyy PlayStationiin, Xboxiin ja Nintendon konsoleihin liittyviä pelisivustoja: PlayStationFIN, XboxFIN sekä NintendoFIN. Niistä löydät myös hyviä peliarvosteluja sekä ajankohtaisia uutisia.

Muita hyviä konsoli- ja PC-peliarvosteluja sekä muita artikkeleita löydät myös Peliversumin ja Peliplaneetan sivuilta. Kaikki nämä ovat siis suomenkielisiä ja ilmaisia palveluita. Hyvä pelisivusto on myös Pelit-lehden sivusto Pelit.fi. Suurin osa Pelit.fi sivuista on tarkoitettu vain lehden tilaajille, mutta peliuutiset ovat kaikkien luettavissa ja kilpailuihinkin voi kuka tahansa osallistua.

Sivun kommentit