MVnet logo

Pelit ja konsolit » Game Boy Micro

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

Game Boy Micro logo

Pienen pieni Game Boy Micro

Pienen pieni Game Boy Micro

Game Boy Micro on Game Boy Advance SP:n tavoin päivitetty versio supersuositusta Game Boy Advance -käsikonsolista. Game Boy Micro on Nintendon valmistama laite, joka julkistettiin medialle vuoden 2005 E3-messuilla ja myyntiin se pääsi vuoden 2005 lopulla. Suunnitteluvaiheessaan laite tunnettiin vielä nimellä Oxy.

Aikaisempiin versioihin verrattuna Micro tuo mukanaan runsaasti uudistuksia, kuten aiempaa pienemmän koon ja painon, sekä entistä kirkkaammaksi säädettävän ja terävämmän näytön. Game Boy Advance SP:n tavoin myös Game Boy Micro toimii ladattavan litium-ion -akun avulla noin 10 tuntia. Laitteella toimivat kaikki Game Boy Advancen pelit ja se tukee vihdoinkin myös tavallisia korvakuulokkeita.

Rahastuksen makua?

Joku voisi ihmetellä Nintendon innostusta tuotteiden uudelleensuunnitteluun. Game Boy Advancesta on tehty jo kolme versiota (GBA ⇒ GBA SP ⇒ Game Boy Micro), ja Nintendo DS:stäkin tuli jo toinen paranneltu versio. On toki hienoa, että kehitystä tapahtuu ja käsikonsolit paranevat, mutta kaikki pelaajat tuskin pitävät tällaisesta Nintendon harjoittamasta "politiikasta". Miksei käsikonsoleita suunnitella heti täydellisiksi? Miksi niistä pitäisi julkaista joka vuosi paranneltu versio? Ilkeämieliset ihmiset usein sanovatkin, että Nintendo tekee "tahallaan" versioita, joissa on joitakin pieniä vikoja ja puutteita. Näin yhtiö pystyy myymään saman laitteen hieman paranneltuna useaan kertaan. Tuskin asia ihan näin on, mutta kyllähän se harmittaa, jos sattui ostamaan vanhemman mallin, ja muutama viikko jälkeenpäin huomaakin laitteesta julkaistun parannellun version.

Game Boy Advance ja Game Boy Micro

Alkuperäinen Game Boy Advance vasemmalla ja Game Boy Micro oikealla.

Game Boy Micro on siis Game Boy Advance-tuoteperheen kolmas paranneltu versio. Edellisiä GBA:n versioita ei ole oikein enää saatavilla, tosin jotkin kaupat myyvät vielä Game Boy Advance SP:tä. Onneksi alkuperäistä Game Boy Advancea ei ole enää tarjolla, koska se on oikeasti jo huono käsikonsoli. Laite on isokokoinen, eikä näyttöä kehtaa enää verrata nykykoneiden vastaaviin. Rehellisesti sanoen vanhan sivuvalaistun näytön omaava GBA SP alkaa olemaan myös vähän ajastaan jäljessä.

Äskettäin kaikessa hiljaisuudessa GBA SP:hen lisätty taustavalo tuo tosin laitteelle lisää elinikää ja nostaa näytön nyt samalle tasolle Micron kanssa. Itse en välttämättä kuitenkaan enää SP:tä hankkisi, vaikka sillä on toki vielä kiva pelata. Itse pidän kyllä SP:n sopivasta koosta ja taittuvasta rakenteesta. Koneella pystyy myös pelaamaan vanhoja Game Boy- ja Game Boy Color-pelejä, toisin kuin Microlla. Kaikesta huolimatta SP ei kuitenkaan ole yhtä hieno ja tyylikäs kuin Micro, ja kannettavuudessa sekä koossa Micro on myös ylivertainen.

Muotoilu ja käyttömukavuus

Vaikka kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, Micron kohdalla tämä ei oikein päde. Jos koneesta ja sen koosta haluaa saada todellisen kuvan, sitä pitää oikeasti kokeilla ja hypistellä. Elegantti ja tyylikäs käsikonsoli on äärimmäisen pieni (leveys 101 mm, pituus 50 mm ja paksuus 17,2 mm ), eikä laitteesta voi oikein saada pienempää pelikokemuksen kärsimättä. GB Micro onkin pienempi kuin alkuperäisen NES:in ohjain ja mahtuu erinomaisesti housujen taskuun, mihin se on suunniteltukin. Noin luottokortin kokoinen pieni laite painaa vain 80 grammaa ilman pelikasettia. Pieneen käsikonsoliin verrattuna pikkuinen GBA-pelikasettikin alkaa jo tuntua isolta, vaarana melkein onkin, että laitteen saattaa vahingossa jopa hävittää.

Ergonomia on hyvä ja kokonaisuus on erittäin laadukas. Koska laite on nyt sopivan leveä, kädet eivät joudu liian lähelle toisiaan, eivätkä SP:n tavoin rasitu pelatessa. Peruspainikkeet A ja B ovat sopivan isoja ja ristiohjain tarkka. Olkanäppäimet tuntuvat aluksi erittäin oudoilta, mutta toimivat pienen kokeilun jälkeen mallikkaasti. Lisäksi Game Boy Microssa on hämärässä tyylikkäät LED-valaistut Start- ja Select-painikkeet, jotka toimivat myös akun latausvaloina. Micron näyttö on todella hyvä. Se on aidosti taustavalaistu, toisin kuin SP:n sivuvalaistu näyttö, ja pienen koon ansiosta kuva on myös todella tarkka. Kirkkautta on myös mahdollista säätää pykälittäin (5 asetusta) laitteen vasemman olkanäppäimen ja äänenvoimakkuuden säätimen yhteispelillä. GBA-pelit nousevat tällä ruudulla ihan uuteen kukoistukseen.

Pienetkin asiat vihdoin huomioitu

Vanhempi ja uudempi GBA SP sekä Game Boy Micro - näyttövertailu

Vasemmalla alkuperäinen GBA SP, oikealla sen uudistunut versio ja alla Game Boy Micro. Huomaa erot näyttöjen kirkkauksissa.

Myös akku saa kiitosta. Lataus on nopeahko (n. 2,5 tuntia) ja virtaa riittää kirkkausasetuksista riippuen 6-13 tuntia. Akun vaihtamisenkin pitäisi onnistua kohtuullisen helposti itse. Suunnittelijat ovat myös tehneet hienoa työtä tehdessään etupaneelista itse vaihdettavan. Naarmuisen näytön vaihtaminen hoituu siis vain ostamalla uusi etupaneeli. Typerästi näitä ei taida kuitenkaan löytyä Suomesta, vaan ne pitää tilata esim. Nintendon nettikaupasta Amerikasta, jossa ne maksavat muutaman dollarin. SP:stä tuttuja adapterivirityksiäkään ei enää tarvita kuulokkeita käytettäessä, vaan kaikki normaalit kuulokkeet käyvät. Äänenvoimakkuutta voi myös säätää helposti pykälittäin taustavalon tapaan, eikä SP:stä ja vielä DS:stäkin löytyvää surkean pientä liukusäädintä onneksi enää löydy. Värivaihtoehtoja käsikonsolista löytyy neljä: hopea, vihreä, sininen ja pinkki.

Toisin kuin edeltäjällään SP:llä, Microlla pelataan ainoastaan GBA-pelejä. Vanhat harmaasävyiset Game Boy- ja värilliset Game Boy Color -pelit eivät siis enää toimi. Tämä ei kuitenkaan ole mikään ongelma, koska erinomaisia GBA-pelejä on maailma pullollaan, eikä kaikkia hyviäkään pelejä ehdi välttämättä kokeilemaan. Aluekoodittomana kaikkialta maailmasta ostetut pelit toimivat, ja luottokortin omaava ostaakin pelit helpoiten ja halvimmalla netin kautta. Jos kielitaito on vähän ruosteessa, japanilaisia pelejä ei ehkä kuitenkaan kannata erehtyä ostamaan, vaikka halvalla saisikin. Uuden DS Lite-käsikonsolin saavuttua monesta kaupasta löytyykin paljon vanhoja ja hyviä GBA-pelejä suoraan alelaarista. Laatupelejä ovat mm. Castlevania-, Metroid-, F-Zero-, Donkey Kong-, Advance Wars-, Mario- ja Golden Sun -pelisarjat. Paljon muitakin laatupelejä toki löytyy.

Tulevaisuus

Game Boy Micro vs. Nintendo DS

Game Boy Micro vs. Nintendo DS

Tähän mennessä jokaiseen Game Boy -laitteeseen on kuulunut jokin paha ominaisuus/suunnitteluvirhe, mutta Microsta sellaiset oikeastaan puuttuvat tyystin. Miinukseksi voidaan laskea vanhan GameCube- ja GBA-linkkikaapelin sekä vanhojen latureiden toimimattomuus. Itse en tosin omista mitään niistä, eikä tarvettakaan ole tullut, joten menetys on olematon. Kaiken kaikkiaan Micro onkin erinomainen käsikonsoli ja paras koskaan käyttämäni. Sitä voi kantaa koko ajan taskussaan ilman, että koko asiaa edes huomaa, ja mukana tuleekin näppärän pieni pussi laitteen kuljettamiseen.

Valitettavasti Nintendo ei kuitenkaan ole onnistunut mainostamaan tätä laitetta oikein, koska laite on myynyt vasta 1,83 miljoonaa kappaletta kesäkuuhun 2006 mennessä. Kaikki eivät vielä ymmärrä laitteen pienen koon tuomia etuja, ja erinomaista kannettavuutta. Jotkut jopa kuvittelevat näytön olevan liian pieni pelaamiseen, mikä ei pidä paikkaansa.

Micro-käsikonsolin hinta on noin 95 euroa, mikä tuntuu hieman kalliilta verrattuna 150 euron DS:ään. Vaikka laitteet eivät suoraan kilpailekaan toisiaan vastaan, pieni hinnanalennus olisi ehkä paikallaan kysynnän kasvattamiseksi. Ehkä korkeahko hinta verrattuna DS Liteen on osasyy Micron heikkoon menestykseen. Mainostajien pitäisi myös aktiivisemmin rummuttaa Micron pienuutta ja tyylikkyyttä. Oikean käsikonsolin kun pitää kulkea helposti mukana taskussa. Tyylikkyys voittaa myös nykyajan lelumaisuuden ja muovisuuden.

Lähteet

  1. http://www.peliplaneetta.net/artikkelit/580/
  2. http://www.nintendo-fi.com/?path=game_boy_advance
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Boy_Micro

Sivun kommentit