Kotisivun teko » Miksi kotisivut
Miksi kotisivut?
Kotisivut itseäsi vai muita varten?
Ennen kun alkaa tekemään itselleen tai yritykselleen kotisivuja, kannattaa hieman miettiä, miksi kotisivut pitäisi tehdä ja ketä varten niitä on tekemässä. Oletko tekemässä sivuja yritystä tai yhteisöä varten vai omia kotisivuja? Vai onko sivujen tarkoituksena vain kertoa itsestäsi? Yrityksen ja yhteisön nettisivuille on yleensä jonkinlaiset järkevät perusteet. Yrityksen sivuille voi laittaa yhteystiedot, tietoa toiminnasta, hinnastoja, aukioloaikoja, ajankohtaisia tiedotteita tms. Sivut olisi siis tarkoitettu yrityksen asiakkaita varten.
Useat yksityiset kotisivut taas ovat sisällöltään merkityksettömiä. Internet on pullollaan kotisivuja, joissa sivun tekijä vain kertoo harrastuksistaan ja suosikkibändistään. Hyvin luultavasti ketään ei kiinnosta tavallisen tallaajan kotisivut, joissa kerrotaan oma nimi, harrastukset ja että omistaa Jeppe-nimisen koiran. Tällaiset kotisivut sivut eivät siis palvele juuri ketään.
Voihan sivuja toki tehdä omaksi ilokseenkin, kokeilunhalusta tai ajan kuluksi, mutta tällöin kannattaa miettiä, onko tällaisia sivuja järkevää laittaa nettiin vai kannattaisiko pitää niitä vain omalla tietokoneella. Kannattaa miettiä, onko järkevää tehdä kotisivuja vain itseään varten? Jos haluaa kertoa itsestään muille, on tähän järkevämpiäkin ja huomattavasti helpompia tapoja kuin tehdä omat kotisivut. Itsestään voi kertoa esim. IRC-galleriassa tai avaamalla oma blogi, jossa kertoo kokemuksistaan.
Nettisivut pitäisi siis olla tehty jotain kohderyhmää varten - niiden tarkoitus on jakaa informaatiota muille ihmisille. Yritysten nettisivujen tapauksessa kohderyhmänä ovat asiakkaat, joiden on helppo hakea yrityksen aukioloajat netistä, etsiä yhteystietoja ja hinnastoja yms. Tosin yritykselle ei kannata välttämättä väkisin alkaa vääntää nettisivua, jos sen ylläpitoon ei aiota panostaa. Monien yritysten nettisivut ovat vain jääneet alkuinnostuksen jälkeen lojumaan. Kukaan ei ole jaksanut päivittää sivuja ja sivuilta löytyy vanhaa ja virheellistä informaatiota.
Yksityisen ihmisen kotisivuja taas on monenlaisia. On tietyn TV-sarjan faneille kohdistettuja sivuja, joissa kerrotaan TV-sarjan juonikuvioista. On tietotekniikan kanssa aloitteleville suunnattuja sivustoja, joissa annetaan ohjeita erilaisten laitteiden käyttöön tai arvostellaan niitä omien kokemusten pohjalta. On blogeja, keskustelufoorumeita jne... Tärkeintä on, että kotisivuilla on jotain järkevää sisältöä, joka kiinnostaa muita ihmisiä.
Sisältöä sivuille siis
Ennen kun nettisivuja alkaa siis kasaamaan, pitäisi sivuja varten keksiä jotain sisältöä. Vaikka kotisivut olisivat kuinka hienon näköiset, eivät ne juuri kiinnosta ketään, jos sisältönä ei ole mitään järkevään. Sivujen on parempi olla hieman ankean näköiset ja sisältää mielenkiintoista sisältöä kuin, että sisältöä ei ole nimeksikään, mutta ulkoasu on hieno.
Jos sinulla on jotain omia kirjoitelmiasi (tutkielmia, runoja, arvosteluja jne...), joista arvelet muiden hyötyvän ja haluat laittaa ne muiden luettaviksi, tällainen on jo hyvä syy pistää pystyyn pienimuotoiset kotisivut. Myös käyttöohjeiden tekeminen jonkin laitteen käyttöön tai laitteiden ja ohjelmien arvostelu ovat hyviä aiheita kotisivuille. Jos taas ei ole muuta kerrottavaa kuin oma nimi, harrastukset ja että omistaa koiran, kannattaa nettisivun tekoa miettiä pari kertaa uudestaan. Pääasia on, että kotisivuilla oleva sisältö on sellaista, että jollekin siitä on jotain hyötyä tai hupia.
Sisältöä ei tarvitse olla aluksi aivan mahdotonta määrää. Parikin sivua riittää, jos niissä kerrotaan täyttä asiaa. Sisältöä voi lisätä myöhemmin. Pienen piirin touhuamisesta suuretkin sivustot ovat yleensä saaneet alkunsa.
On myös hyvä tehdä hieman hakuja siitä aihepiiristä, josta ajattelet tekeväsi nettisivut. Googlella on hyvä aloittaa. On hyvin mahdollista, että netistä löytyy jo olemassa oleva sivusto siitä aiheesta, josta juuri itse ajattelit nettisivut tekeväsi. Jos kyseisellä sivulla on jo kaikki se informaatio, josta ajattelit kertoa, kannattaa harkita jotain muuta aihetta. Mutta jos kyseisen sivuston sisältö on mielestäsi vanhentunutta tai sieltä puuttuu mielestäsi jotain olennaista, voi tässä olla hyvä aihe pystyttää nettisivut.
Yritysten nettisivuilla pitäisi olla jotain asiakasta kiinnostavaa tietoa. Tällaisia voisivat olla esim. ilmoitukset tarjouksista ja poikkeuksellisista aukioloajoista, tietoa yrityksen toiminnasta, yrityksen yhteystiedot tai avoimet työpaikat. Liian ympäripyöreät mainoskuvaukset yrityksestä ovat pahasta. Ehkä olisi parempi kertoa faktaa yrityksestä, esim. Olemme toimineet vuodesta 1990 lähtien. Teemme huoltoja seuraaviin automerkkeihin... Liikkeemme on sen ja sen automerkin valtuuttama merkkihuolto. Asiakkaita meillä oli viime vuonna xxx ja asiakaskyselyn perusteella asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä palveluihimme. Kaikki tiedot pitäisi kuitenkin muistaa pitää ajan tasalla.
Yrityksen imagon kannalta vanhentuneet nettisivut saattavat jopa karkottaa asiakkaita. Vai mitä itse ajattelisit, jos menisit nyt jonkun autokorjaamon sivuille ja siellä mainostettaisiin ilmaista renkaanvaihtoa keväälle 1995. Luultavasti ajattelisit, että onkohan moinen pulju enää edes pystyssä. Jos sivua ei ylläpidetä ja sisältöä päivitetä, on ehkä parempi olla tekemättä sivuja ollenkaan.
Mitään kovin arkaluontoista henkilökohtaista tietoa ei kannata sivuilla mainita. Se, mitä nettiin kerran laittaa voi pysyä siellä ikuisesti ja se on koko maailman nähtävillä. Sitä, mitä et julkisesti haluaisi kertoa itsestäsi, ei kannata nettiin laittaa.
Oikeinkirjoitus ja tiedon oikeellisuus
Kannattaa pitää myös mielessä koulussa opittu oikeinkirjoitus. Mikäli nettisivulla kerrotaan esim. jonkun laitteen arvostelusta, olettaisi sivun tekstin olevan asiallista ja kieliopillisesti oikein kirjoitettua. Jos sivulla on paljon kirjoitusvirheitä, välimerkkejä puuttuu häiritsevän paljon tai lauseet eivät ala isoilla kirjaimilla, antaa tämä huonon kuvan artikkelin sisällöstä. Lukija voi ajatella, että jos teksti ei ole edes kieliopillisesti oikein kirjoitettua, mahtaako itse asiasisältökään olla luotettavaa. Kappalejakoakaan ei saa unohtaa. Lukijan on huomattavasti helpompi lukea ja hahmottaa asia, jos teksti on järkevästi jaoteltu kappaleisiin.
Pilkkujen ja pisteiden viilaaminen saattaa kuulostaa nipottamiselta. On kuitenkin silkka fakta, että ihminen lukee paljon mieluummin ja helpommin tekstiä, jossa välimerkit ovat oikeissa paikoissa, lauseet alkavat isolla kirjaimella ja teksti on jaoteltu kappaleisiin. Nykyään näkee keskustelupalstoilla ikävän usein viestejä, joissa käyttäjän lähettämä kommentti on 20 riviä pitkä, mutta siinä ei ole käytetty yhtään välimerkkiä saati sitten kappalejakoa. Tämmöistä tekstiä on hyvin hankala lukea.
vai mitä mieltä olet tästä tekstitsä jossa pitäisi olla välimerkkejä helpotamaan tekstin lukemista kuten huomaat tämän tekstin lukeminen niin ettei lukija joudu harhateille on ellei mahdotonta niin ainakin todella hankalaa koska kappalejako on keksitty pitäisi sitäkin käyttää varsinkin pitkissä teksteissä miksei myös lyhemmissäkin jos kappalejako helpottaa lukemista tämänkin kappaleen olisi voinut jakaa kahteen eri kappaleeseen.
Mihinkään aivan absoluuttiseen kirjoitusvirheiden karsintaan ei kannata pyrkiä. MVnetissäkin on varmasti useita kirjoitusvirheitä, jotka ovat jääneet huomaamatta. Näitä voi korjailla jälkeenpäin. Pääasia, että teksti on helppolukuista ja siinä ei ole kauheasti kielioppivirheitä.
Lisäksi, jos käytät jotain toista nettisivua lähteenä, on hyvä suhtautua hieman kriittisesti sen sisältämään tietoon. Netissä kun voi kuka tahansa julkaista mitä tahansa ja todella helposti. Kirjat sisältävät harvoin täysin väärää tietoa, koska niiden painattaminen maksaa ja kukapa viitsisi maksaa väärän tiedon painattamisesta. Nettiin taas on niin helppo laittaa väärää tietoa. Siksi kannattaakin käyttää useita lähteitä tai katsoa, kuinka luotettavia lähteitä tarkastelemasi nettisivu on käyttänyt. Aivan kaikkeen netistä saatavaan tietoon ei siis kannata sokeasti luottaa ja levittää tätä virheellistä tietoa eteenpäin.
Muista tekijänoikeudet
Kotisivuja tehdessä kannattaa myös pitää erityisesti mielessä tekijänoikeudet. Jotkut saattavat ajatella, että kaikki mitä Internetistä löytyy on vapaasti käytettävissä. Näin ei kuitenkaan ole. Muiden internet-sivuilta ei saa kopioida tekstejä suoraan omiin kotisivuihin ellei toisin ole mainittu. Sivuja voi toki referoida ja käyttää lähteenä. Tällöin on hyvä muistaa mainita sivun lähdeluettelossa lähteenä käytetyn nettisivun osoite.
Kuviakaan ei yleensä saa kopioida muiden sivuilta ja liittää sellaisenaan kotisivuille. Siihen, mitä netistä saa kopioida ei ole mitään aivan selvää käytäntöä. Periaatteessa netistä ei saisi toisten sivuilta kopioida omille sivuille mitään, mutta järkeä saa toisin käyttää. Jos asia ei mitenkään haittaa teoksen haltijaa, voi kyseisen asian yleensä laittaa sivuille.
Esimerkiksi, jos kirjoitat asiallisen peliarvostelun jostain pelistä, on luvallista ottaa pelistä muutamia kuvankaappauksia ja liittää ne arvosteluun. Jos käytät kuvankaappausta, joka on lainattu joltain muulta sivulta, olisi tähän hyvä kysyä lupa sivun ylläpidolta tai ainakin mainita sivullasi, että kyseinen kuva on lainattu kyseiseltä sivulta. Laitonta taas on esim. kopioida jonkun vaivalla PhotoShopilla tekemä hieno kuva omille kotisivuille ja väittää sitä omakseen. Kuvien ja tekstien lisäksi toisten nettisivuilta löytyviä tiedostoja ei saa laittaa omalle kotisivulle. Esim. jos löydät jonkun hyvän ohjelman netistä, ei sitä saa laittaa omille sivuille, ellei toisin ole mainittu.
Myös linkkien kanssa saa olla varovainen. Ei kannata linkittää mitään materiaalia, jos linkin takana oleva tiedosto tai sivu on vähänkään epäilyttävä. Esimerkiksi, jos löydät jonkun tunnetun artistin musiikkikappaleen netistä, on kyseinen kappale todennäköisesti laittomasti netissä. Tällaisen tiedoston linkittäminen on jo laittomuuden rajamailla. Tai, jos olet löytänyt jonkun tiedoston, jota ei ole selvästikään tarkoitettu kaikkien nähtäväksi, mutta sitä ei ole millään lailla salattu tai suojattu, ei sitä myöskään kannata linkittää. Yleisestikin, jos et ole varma voitko laittaa linkkiä johonkin sivuun tai tiedostoon, älä tee sitä. Paljon lisätietoa tekijänoikeuksista löytyy mm. Jukka Korpelan Tekijänoikeus FAQ -sivulta.
Kannattaa muistaa, että netissä on paljon sivuja, joista materiaalin kopiointi on aivan laillista, koska sivut on tehty juuri tätä tarkoitusta varten. On kaikenlaisia kuvagallerioita, ilmaisia sivupohjia ja muita palveluita, joiden tarkoituksena on jakaa muiden ihmisten tuotoksia ilmaiseksi eteenpäin. Jos itsessäsi ei siis ole graafikon vikaa, kannattaa hyödyntää näitä ilmaispalveluita. Linkkejä tällaisille sivuille löytyy sivulta Linkkejä kotisivun tekijälle.