MVnet logo

Kotisivun teko » Kotisivut nettiin

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 25.02.2009
  • Kommentit

Kotisivut nettiin

Kotisivujen laitto Internettiin

Kun kotisivut ovat valmiit, pitäisi ne saada vielä muiden ihmisten nähtäväksi nettiin. Kotikoneella sivuista ei ole hyötyä kuin itsellesi. Kukaan muu ei näitä sivuja näe, jollei tietokoneesi toimi www-palvelimena, joka näkyy ulospäin Internettiin. Tällainen tilanne harvoin on, koska kotikäyttöön tarkoitettujen liittymien palveluntarjoaja on usein kieltänyt palvelimen ylläpidon eikä tavallisen kotikäyttäjän nettiliittymän nopeus riitä palvelimen ylläpitoon.

Kotisivut pitää siis laittaa jollekin Internetissä toimivalle www-palvelimelle. Netissä onkin useita palveluja, jotka tarjoavat kotisivutilaa. Osa palveluista on maksullisia, osa ilmaisia. Osa huonompia, osa parempia.

Kotisivutilaa ilmaiseksi

Netissä on palveluja, jotka tarjoavat ilmaista kotisivutilaa kaikille halukkaille. Ilmainen sivutila on yleensä rajoitettu 50-100 Mt tietämille. Kotisivusi saavat yleensä osoitteen, joka on tyyliä http://www.palveluntarjoaja.com/tunnuksesi/ tai http://tunnuksesi.palveluntarjoaja.com/. Esimerkiksi MVnetin osoite oli aikoinaan osoitteissa http://www.angelfire.com/film/mikkovestola/ ja http://mikkovestolanet.tripod.com/. Kyseiset osoitteet taitavat olla yhä edelleen voimassa, joten niistä voit katsoa, millaisia mainoksia ilmaisen sivutilan hankkijoilla on riesana.

Esimerkki ärsyttävästä mainoksesta

Ilmaispalvelujen kotisivuilla näyttämät mainokset voivat olla joskus todella ärsyttäviä, kuten tämä mainos, joka sotkee sivun ulkoasun.

Näiden ilmaista kotisivutilaa tarjoavien palvelujen varjopuolena on siis se, että yleensä tällaisilla sivuilla joudut näyttämään palveluntarjoajan määrittämiä mainoksia, jotka saattavat olla aika häiritseviäkin. Mainokset ovat yleensä joko ns. bannereita (eli sivun ylälaidassa on mainospalkki) tai ponnahdusikkunoita (eli mainos-ikkuna aukeaa heti, kun kävijä tulee sivuillesi). Et siis saa itse mitään rahaa näistä mainoksista, vaan mainosrahat käytetään palvelun ylläpitoon. Maksullisia palveluita käyttämällä pääsee eroon näistä mainoksista.

Kannattaa huomioida, että yleensä omalta Internet-yhteyden palveluntarjoajaltasi saa esim. ADSL-liittymän mukana myös noin 50-100 Mt kotisivutilaa omille kotisivuille, joissa ei ole mainoksia riesana. Tosin mitään edistyneempiä www-tekniikoita, kuten PHP:tä tai MySQL-tietokantoja ei näissä palveluissa voi käyttää. Eli jos esim. omistat Saunalahden ADSL-liittymän, on sinulla todennäköisesti myös kotisivutilaa Saunalahdelta. Kannattaa varmistaa omalta Internet-yhteyden palveluntarjoajalta, kuuluuko liittymän mukaan ilmaista kotisivutilaa vai ei.

Ilmaista kotisivutilaa tarjoavat palvelut ovat yleensä melko rajoittuneita. Kaikki ilmaispalvelut eivät tue edistyneempiä www-tekniikoita kuten PHP:tä tai MySQL-tietokantoja, joiden avulla sivuista voi tehdä huomattavasti paremmat. Esimerkiksi suosituimmat keskustelufoorumi-softat vaativat PHP- ja MySQL-tuen palvelimelta, joten tällaisten asentaminen ilmaispalveluihin on usein mahdotonta. Lisäksi ilmaispalveluissa sijaitsevien sivujen tiedostojen maksimilatausnopeus on saatettu joskus rajoittaa melko alhaiseksi (n. 20-50 kt/s).

Ilmaista kotisivutilaa tarjoavia palveluita on netissä pilvin pimein. Osa voi olla ihan hyviäkin, mutta osa taas on täyttä roskaa. Ilmaisen sivutilan tarjoajasta ei myöskään aina tiedä, kuinka kauan he ilmaista sivutilaa tarjoavat. Voi olla, että koko palvelu lopetetaan yhtäkkiä tai muuttuu maksulliseksi.

Jos palvelu lopetetaan, joudut hakemaan uutta sivutilaa jostain toisaalta. Tällöin myös sivusi www-osoite muuttuu ja kävijöiden on hankala löytää uudestaan sivuillesi. Jos et päivitä sivujasi usein (vähintään muutaman kuukauden välein), voi myös tapahtua niin, että tunnuksesi palveluun suljetaan ja sivusi poistetaan, koska palveluntarjoaja luulee, että sivusi ovat vanhentuneet ja vievät vain turhaa tilaa heidän palvelimiltaan. Jos siis haluat varmuutta, kannattaa käyttää jotain maksullista palvelua.

Jos olet MikroBitin tilaaja, kannattaa kotisivusi ehdottomasti sijoittaa MikroBitin palvelimelle, joka on vakaa ja luotettava sekä tarjoaa PHP-tuen. MVnetkin oli aikoinaan MikroBitin palvelimella, ennen kun siirtyi oman domainin alle. MikroBitin palveluista jäi lähinnä vain positiivisia muistoja.

Jos aiot ottaa kotisivunteon vakavasti, kannattaa unohtaa ilmaiset kotisivutilan tarjoajat. Sivuja kannattaa pitää tällaisilla palvelimilla vain, jos et odota paljoa kävijöitä sivuille tai muuten vain testailet sivujasi. Sivutilaa saa nykyään niin halvalla (alle 20 euroa / vuosi), että maksuttomat mainoskyllästetyt palvelut kannattaa yleensä kiertää kaukaa. Halvin web-hotelli on yleensä parempi vaihtoehto kuin ilmaista kotisivutilaa tarjoava palvelu.

Alla on taulukoitu joitain suosituimpia ilmaista kotisivutilaa tarjoavia palveluita. Taulukon sarakkeissa on kerrottu palvelun nimi, kotisivutilan määrä, millaisia mainoksia sivuilla näytetään ja tukeeko palvelu FTP-tiedonsiirtoa, jolla nettisivujen päivittäminen on nopeaa vai tapahtuuko tiedostojensiirto selaimen välityksellä, joka on huomattavasti hitaampaa. Lisäksi ominaisuudet-sarakkeessa on mainittu, jos palvelu tukee PHP:tä, MySQL-tietokantoja, CGI-skriptejä tai POP3-sähköpostia. Taulukon palvelujen tiedot on päivitetty viimeksi 24.02.2009.

Ilmasta sivutilaa tarjoavat palvelut
Palvelun nimi Levytila Mainokset Tiedoston-siirto Ominaisuudet Muuta tietoa
Servut.us - Webhost 50 Mt EI FTP PHP Tarvittaessa lisätilaa ja MySQL-tietokantoja. Ei siirtorajoituksia. Osoite muotoa: tunnus.servut.us. Suomalainen palvelu.
JouluServer 100 Mt EI FTP PHP, MySQL, IMAP, POP3 Liikennerajoitus 3Gt/kk. Osoite muotoa: tunnus.jouluserver.com. Suomalainen palvelu.
100webspace.com 100 Mt Banneri FTP, selain PHP, MySQL, CGI, POP3 -
DeluXe Host 100 Mt EI FTP PHP, MySQL -
Frihost 250 Mt EI FTP, selain PHP, MySQL, POP3 Tarjoaa paljon ja ilman mainoksia. Luotettavuudesta ei kokemuksia.

Maksulliset web-hotellit

Ilmaisen kotisivutilan käyttäjän riesana on siis yleensä kaikenlaisia mainoksia ja muita rajoituksia. Mainoksista ja rajoituksista pääsee eroon hankkimalla maksullista kotisivutilaa. Yleensä maksulliset kotisivutilat on paketoitu ns. web-hotelleiksi, joita saa jo vaivaisen 20 euron vuosimaksua vastaan. Web-hotelli on paljon muutakin kuin pelkkää kotisivutilaa. Hyvän web-hotellin ominaisuuksiin kuuluvat:

  • Riittävästi kotisivutilaa (>100 Mt)
  • Rutkasti sähköpostiosoitteita (esim. palaute@sivusi.fi)
  • Oma domain-osoite (esim. mvnet.fi, mvnet.com ...)
  • Tuki PHP-skripteille
  • MySQL-tietokantapalvelimet
  • Helppokäyttöinen hallintapaneeli asetusten yms. hallintaan (esim. cPanel)
  • Statistiikkoja kävijöistä, virhelokeja yms.
  • 24 h asiakastuki, joka neuvoo tarvittaessa
  • Automaattinen varmuuskopiointi
  • FTP- ja Shell -yhteys kotisivujen päivitystä varten
  • Muuta sekalaista tilpehööriä: CGI-skriptit, Perl, omat virhesivut, salasanasuojaus, hotlink-suojaus jne.
  • Edullinen hinta (<100 euroa / vuosi)

Web-hotellin tilaus ja hallinta on tehty yleensä äärimmäisen helpoksi. Täytät vain yksinkertaisen lomakkeen web-hotellin tarjoajan sivuilla, maksat laskun ja he huolehtivat lopusta. Maksu tapahtuu suomalaisissa web-hotelleissa yleensä tilisiirrolla, mutta ulkomailta web-hotellin tilanneella ainoa maksuvaihtoehto on yleensä luottokortti. Suomalaisia web-hotellien tarjoajia on kuitenkin niin paljon, että ulkomaalaiseen web-hotellin tarjoajaan harvemmin tarvitsee turvautua. Sinun ei tarvitse myöskään huolehtia domain-osoitteesi rekisteröinnistä. Web-hotellin tarjoaja huolehtii tästä puolestasi. Web-hotellissa on yleensä helppokäyttöinen nettiselaimella toimiva graafinen hallintapaneeli, jota käytetään asetusten ja sen sellaisen muokkaamiseen. Esimerkiksi sähköpostiosoitteet ja tietokannat luodaan hallintapaneelin avulla.

Kuvankaappaus web-hotellin hallintapaneelista

Tällainen hallintapaneeli on esimerkiksi Futuron Internetin web-hotelleissa. Kaikki asetusten hallinta hoituu helposti nettiselaimella tämän cPanel-hallintapaneelin avulla.

Web-hotelleja on tarjolla pilvin pimein. Osa on ulkomaalaisia ja osa suomalaisia. Osa on surkeita, osa laadukkaita. Osassa asiakaspalvelu pelaa ja osassa ei. Kaikenlaista mahtuu siis mukaan ja siksi kannattaakin valita huolella web-hotelli.

Halvalla ei välttämättä saa aina hyvää, mutta liikaakaan ei kannata maksaa. Jos web-hotellia tarjotaan 20 eurolla / vuosi ja palveluun kuuluu sivutilaa 1 Gt, ei liikennöintirajoituksia, mukana on tuet PHP:lle sekä MySQL-tietokannoille, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään. 20 euron vuosimaksu tuskin millään kattaa tällaisesta palvelusta koituvia kustannuksia palveluntarjoajalle. Usein tällaisissa halpapalveluissa on karsittu jostain muualta, kuten asiakaspalvelusta, palvelujen luotettavuudesta tai rajoitettu kaistan nopeutta pieneksi.

Jos kyseessä on sinulle jokin ennestään tuntematon web-hotelli, jolta palvelun ajattelet tilata, kannattaa etsiä hieman tietoa firman taustoista. Erityisesti kannattaa etsiä muiden ihmisten kokemuksia keskustelupalstoilta kuten MuroBBS:stä. Jos web-hotellissa on jotain erityisesti vialla, on siitä usein joku jakanut kokemuksiaan. Omaa luottamustani palveluun ei ainakaan nostaisi se, jos kuulisin web-hotellia tarjoavan firman olevan jonkun velkaisen venäläisen yrityksen tytäryhtiö ja palvelimet sijaitsisivat jossain puolella Siperiaa (ei millään pahalla Venäjää kohtaan).

Jos omistat ilmasta kotisivutilaa, on kotisivusi osoite yleensä tyyliä www.sivutilantarjoaja.com/tunnuksesi. Kotisivut ovat siis palveluntarjoajan domain-osoitteen alla, mutta omassa kansiossa. Sivut vaikuttavat ammattimaisemmilta, jos ne ovat oman domain-osoitteen alla (esim. www.mvnet.fi). Lisäksi kävijän on helpompi muistaa oma domain-osoite.

Web-hotellin vuosimaksuun kuuluu yleensä vapaavalintainen .net, .com tai .org -päätteinen domain-osoite (eli esim. mvnet.org). Domainosoite pitää tietysti olla vapaa. Eli, jos joku muu on jo kerennyt varaamaan domain-osoitteen, et sitä osoitetta voi saada käyttöösi. Suomalainen .fi-päätteinen domainosoite ei yleensä kuulu web-hotellin vuosimaksuun vaan fi-päätteisen verkkotunnuksen rekisteröinnistä peritään ylimääräinen maksu, joka on noin 50-70 euroa / 3 vuotta. Tämä johtuu siitä, että Viestintävirasto, joka hallinnoi verkkotunnuksia Suomessa, perii fi-osoitteen rekisteröinnistä maksun 52 euroa / 3 vuotta. Fi-päätteinen verkkotunnus on siis voimassa kerralla 3 vuotta ja sen jälkeen se pitää uusia.

Valitse Web-hotelli tarpeidesi mukaan

Web-hotelli kannattaa valita oman tarpeen mukaan. Jos sivut eivät ole kovin laajat, on turha tilata 1000 Mt sivutilaa, vaan 100 Mt riittää jo mainiosti. Lisäksi kannattaa huomioida rajoitukset, joita palveluissa on. Usein web-hotellissa on ns. liikennöintirajoitus esim. 10 Gt / kk. Esimerkissä tämä tarkoittaa, että sivuiltasi ei saisi ladata yli 10 Gt tiedostoja kuukautta kohti. Mikäli liikennöintirajoitus ylittyy, sulkeutuvat sivut ja niille pääsee vasta ensi kuussa. Usein web-hotellin tarjoajan kanssa voi neuvotella lisämaksusta, jos liikennöintirajoitus ylittyy hetkellisesti yhtenä kuukautena.

Esimerkiksi MVnetissä kaistaa käytetään AWStats-tilastointiohjelman mukaan noin 240 kt / kävijä. Koska MVnetissä käy noin 500-1000 kävijää päivässä, käytetään kaistaa noin 4-7 Gt kuukaudessa. Jos liikennöintirajoitus olisi MVnetissä esim. 5 Gt / kk, riittäisi tämä noin 700 kävijään päivässä. Jos MVnetissä kävisi useampi kuin 700 kävijää päivässä, liikennöintirajoitus todennäköisesti ylittyisi kuun loppupuolella. Kuinka paljon kaistaa sivustolla kuluu kuukaudessa, riippuu paljon itse sivustosta. Liikennöintirajoitus on hyvä olla hieman liian suuri kuin liian pieni.

Web-hotellin valinnassa kannattaa myös huomioida palvelun luotettavuus, nopeus ja asiakaspalvelun toiminta. Luotettavuus on hyvä olla huipussaan. Jos web-hotellin palvelimet ovat useasti epäkunnossa, ei kukaan välttämättä pääse sivuillesi. Palvelimilla ei siis saisi olla paljoa pieniä katkoksia tai kauemmin kestäviä huoltokatkoja (max. muutama vuodessa). Toimivaa asiakaspalvelua taas tarvitsee ongelmatilanteissa. Ei ole kovin mukavaa, jos vastaukset ongelmiisi tulevat viikon viipeellä. Puhelimitse toimiva asiakaspalvelu on aina plussaa.

Web-hotelleja tarjoavien yritysten mainostamista palvelimien uptime-arvoista ei kannata pahemmin välittää. Uptimellä siis tarkoitetaan sitä, kuinka monta prosenttia ajasta palvelimet ovat toiminnassa (mitä pienempi arvo, sitä enemmän katkoksia). Monet hehkuttavat heidän palvelimiensa uptimeksi 99,99 %, mutta tällä ei ole kovin suurta merkitystä. Tosin, jos uptime jää reilusti alle 90 %:n, on palvelussa odotettavissa todennäköisesti paljon katkoksia. Uptime ei kuitenkaan kerro juuri mitään palvelun nopeudesta ja aina ei edes luotettavuudesta. WWW-palvelin kun voi olla yhä pystyssä, mutta silti se jakaa www-sivuja hitaasti esimerkiksi palvelunestohyökkäyksen aikana (DoS-hyökkäys).

Palvelimien nopeudesta taas kannattaa huomioida, että kaistan nopeutta ei ole rajoitettu (ainakaan kovin alhaiseksi). Jotkut halvat web-hotellit ovat voineet rajoittaa tiedostojen max. latausnopeudet luokkaan 50-100 kt/s. Nopeamman nettiyhteyden omistavat kävijät eivät välttämättä tästä tykkää, kun ovat tottuneet siihen, että lähes kaikki netistä latautuu yhdessä hujauksessa.

Halpoja suomalaisia web-hotelleja on monia - osa hyviä, osa huonoja. Web-hotellilta, jonka vuosimaksu on alle 30 euroa, ei paljoa voi odottaa. Jos etsit ehdotonta luotettavuutta web-hotellilta, kannattaa halvat webbihotellit kiertää kaukaa. Jos taas kyseessä on jokin harrastesivusto, jossa ei ole väliä, jos lyhyitä katkoksia palvelussa silloin tällöin tapahtuu, voi halpa web-hotelli olla hyväkin vaihtoehto.

Esimerkiksi MVnetin sivut pyörivät aikoinaan Futuronin palvelimilla. Pientä tahmailua sivuissa esiintyi silloin tällöin ja hieman pidempiä odottamattomia käyttökatkoksia oli myös ajoittain, joista pisin oli jopa 10 tuntia. Luotettavuus ei siis ollut Futuronin kohdalla huippuluokkaa. Yrityksille tai muuten vilkkaalle sivustolle en Futuronia suosittelisi. Kokemuksiani Futuronista voi lukea lisää MVnetin blogista. Nyt MVnetin sivut sijaitsevat Sigmaticin palvelimilla, joka onkin toiminut paljon luotettavammin - hintakin on tosin hieman Futuronia kalliimpi, mutta laadusta kannattaa maksaa.

Yrityksen tai muun hyvin suositun www-sivuston tarpeisiin halvat web-hotellit eivät siis välttämättä ole riittäviä. Halvalla kun ei saa aina hyvää. Jos etsit palvelulta enemmän luotettavuutta, kannattaa hankkia esim. Nebulan web-hotelli, joka on tunnetusti erittäin laadukas palvelu. Hinta tosin on sen mukainen (15 e / kk). Myös Sigmatic Oy on hyvä vaihtoehto luotettavaa web-hotellia etsivälle. Sigmaticin hinnat ovat hieman Nebulaa edullisemmat (peruspaketti 100 e / vuosi). Lisäinfoa web-hotelleista löytyy esimerkiksi MuroBBS:n keskustelupalstalta, jossa on myös hyvä kysellä muiden kokemuksia web-hotelleista.

Alla on taulukoituna joitakin suomalaisia edullisia web-hotelleja, jotka soveltuvat hyvin edullista kotisivutilaa hankkiville. Kaikkiin alla lueteltuihin web-hotelleihin kuuluu oma domain. Alla olevan taulukon hinnastot ja palvelut on tarkastettu viimeksi 24.02.2009.

Suomalaisia halpoja web-hotelleja
Web-hotelli Hinta / vuosi Levytila Liikennöinti-rajoitus / kk Ominaisuuksia Muuta tietoa
Futuron Internet: Single 20 e 100 Mt 10 Gt PHP, EI MySQL-tietokantoja -
INT2000: Simple 20 e 100 Mt 5 Gt EI PHP:tä, EI MySQL-tietokantoja -
Zoner: Lite 39 e 100 Mt 5 Gt PHP, 1 MySQL-tietokanta -
Louhi.net: Personal 42 e 200 Mt 5 Gt PHP, EI MySQL-tietokantoja -
Neobitti: Domaintili A 49 e 250 Mt 6 Gt PHP, 6 MySQL-tietokantaa -
Futuron Internet: Single+ 30 e 300 Mt 12 Gt PHP, 2 MySQL-tietokantaa -
Futuron Internet: Twin 36 e 500 Mt 20 Gt PHP, 2 MySQL-tietokantaa MVnet käytti aikoinaan tätä palvelua (silloin nimellä Starter). Katkoksia ja tahmailua esiintyi melko paljon.
Only4Fun: Hopea 50 e 500 Mt 25 Gt PHP, MySQL-tietokannat -
Webol: Unoprezzo 29 e 1 Gt ei rajoitusta PHP, 1 MySQL-tietokanta -
INT2000: Fun 44 e 1 Gt 15 Gt PHP, EI MySQL-tietokantoja -
Suncomet: Startti 20 e 2 Gt Rajoittamaton PHP, MySQL Tarjoaa paljon ja halvalla.
Serverimaailma 45 e 5 Gt 150 Gt PHP, MySQL-tietokannat Huomattava määrä kielioppivirheitä palvelun kotisivuilla ei anna kovin luotettavaa kuvaa palvelusta.
EdullinenWebhotelli.com: Suuri 39 e 10 Gt 100 Gt PHP, MySQL -
Suncomet: Perus 40 e 10 Gt Rajoittamaton PHP, MySQL Tarjoaa paljon ja halvalla.

Lisää vertailuja web-hotelleista löytyy mm. suomenkielisestä palvelusta Webhotellit.com. Pelkkiin web-hotellien lukuarvoihin ja hintaan ei kannata tuijottaa, vaan tärkeää on myös se, miten luotettavasti palvelu toimii. Tässä tulee avuksi Google, josta kannattaa aina etsiä muiden kokemuksia web-hotellista ennen kun päättää sen tilata. Myös Puskaradion Web Hosting -kategoriasta löytyy jonkin verran muiden arvosteluja web-hotelleista. Kannattaa suhtautua arvosteluihin aina hieman varauksella. Yhdestä tai kahdesta arvostelusta ei voi vielä vetää kovin suuria johtopäätöksiä. Mutta jos jostain web-hotellista on reilusti yli 10 vihaista arvostelua, kannattaa miettiä kerran jos toisenkin, onko järkevää tilata kyseistä web-hotellia.

Kotisivut nettiin FTP:llä

Kun olet saanut jostain kotisivutilaa, pitää kotisivut siirtää vielä palvelimelle, jotta ne näkyisivät kaikelle maailmalle. Kotikoneeltasi kukaan muu kuin sinä itse ei näe sivujasi. Mutta miten sivut siirretään palvelimeen? Vastaus tähän on FTP.

FTP-ohjelman avulla voit siirtää omalta koneeltasi tiedostoja sille palvelimelle, josta olet kotisivutilaa hankkinut. Kotisivutilan tarjoaja antaa sinulle heidän FTP-palvelimensa osoitteen (esim. ftp.mbnet.fi) ja tunnukset sekä salasanat palvelimelle.

Yleensä kotisivutilan tarjoajilla on myös nettiselaimella toimiva ns. File Manager eli Tiedostojen hallinta -ohjelma, joka toimii siis nettiselaimella. File Managerin avulla voi myös ladata tiedostoja palvelimelle, mutta tämä on usein erittäin hidas tapa. FTP-ohjelmalla tiedostojen siirto on huomattavasti nopeampaa, joten sitä kannattaa käyttää. Jotkut ilmaista sivutilaa tarjoavat palvelimet eivät välttämättä edes tue FTP-tiedostojensiirtoa, jolloin nettiselaimella tapahtuva tiedostojen siirto on ainoa vaihtoehto. Lähes kaikki varteenotettavat sivutilan tarjoajat kuitenkin tukevat FTP:llä tapahtuvaa tiedostojen siirtoa.

FTP-ohjelman käyttö: FileZilla

Nettisivujen päivitys FTP-ohjelman avulla on melko simppeliä. Ensin pitää kuitenkin ladata ja asentaa omalle koneelle FTP-ohjelma. FTP-ohjelmia on monia - osa maksullisia, osa ilmaisia. Suosittu ilmainen FTP-ohjelma on esimerkiksi FileZilla, jonka käyttöön keskitytään näissä ohjeissa.

Eli ensin lataat ja asennat FileZillan. Kun olet käynnistänyt ohjelman, tee seuraavaa:

  1. Klikkaa valikosta File...Site Manager.
  2. Eteesi aukeaa nyt ikkuna. Klikkaa ikkunan vasemmasta alakulmasta New Site ja anna sivullesi nimi (esim. Omat kotisivut).
  3. Laita sivusi Host-kenttään kotisivutilan tarjoajasi antama ftp-osoite (esim. ftp.mbnet.fi).
  4. Anna Port-kentässä olla arvo 21 ja Servertype-kentässä FTP.
  5. Laita Logontype-kenttään arvo Normal.
  6. Laita User-kentän arvoksi kotisivutilan tarjoajasi antama FTP-tunnuksesi ja Password-kenttään tunnusta vastaava salasanasi.
  7. Paina lopuksi Connect-painiketta ja FTP-ohjelman pitäisi ottaa yhteys palvelimeen.

Alla on esitetty kuvitteellinen esimerkki Matti Meikäläisen FTP-ohjelman tiedoista. Hänellä on kotisivut MBnetissä osoitteessa http://koti.mbnet.fi/mattimeikalainen/. Hänen MBnetin tunnuksensa on siis mattimeikalainen ja hänen MBnetin salasanansa on qwerty. MBnetin ohjeissa kerrotaan, että heidän FTP-palvelimensa osoite on ftp.mbnet.fi. Niinpä Matti laittaa seuraavat tiedot FileZillan Site Manageriin, jotka näkyvät alla esitetyssä kuvassa.

Kuvankaappaus FileZillan palvelinluettelosta

Sivun lisääminen FileZillan Site Manageriin.

Kun haluat sulkea yhteyden palvelimeen, valitse valikosta File...Disconnect. Kun haluat avata yhteyden uudestaan, ei sinun tarvitse antaa FTP-palvelimen osoitetta, käyttäjätunnustasi ja salasanaasi uudestaan, vaan valitset vain FileZillan Site Managerista äsken luomasi sivun ja painat Connect-painiketta, jolloin yhteys palvelimeen pitäisi taas muodostua.

Kuvankaappaus FileZilla FTP-ohjelmasta

Tällainen on FileZillan näkymä, kun on yhdistetty FTP-palvelimeen.

Kun yhteys palvelimeen on muodostettu, näet ohjelman vasemmalla puolella omalla koneellasi olevat tiedostot ja oikealla puolella palvelimella olevat tiedostot. Voit siirtää tiedostoja palvelimelle valitsemalla haluamasi tiedosto vasemmanpuoleisesta ikkunasta ja klikkaamalla hiiren oikeaa näppäintä tiedoston päällä ja valitsemalla valikosta Upload. Voit myös maalata useampia tiedostoja ja kansioita kerralla, jolloin voit siirtää useita tiedostoja kerralla.

Palvelimelta voi ladata kotikoneelle tiedostoja valitsemalla haluttu tiedosto oikeanpuoleisesta ikkunasta ja painamalla hiiren oikeaa näppäintä tiedoston päällä ja valitsemalla auenneesta valikosta Download. Tiedostojen ja kansioiden käyttöoikeuksien muuttamisesta FileZillalla löytyy ohjeita PHP-ohjelmointi -sivulta.

Se, mihin kansioon palvelimella kotisivusi tiedostot pitää siirtää, riippuu hieman kotisivutilan tarjoajasta. Kaikki palvelimella olevat tiedostot eivät suinkaan näy aina kaikille. Palvelimella voi olla kansio, jossa voit pitää omia yksityisiä tiedostoja ja sitten kansio, johon voit laittaa nettisivusi. Ilmaista sivutilaa tarjoavissa palveluissa kotisivut pitää siirtää yleensä kotihakemistosi juureen. Maksullisissa web-hotelleissa taas sivut pitää siirtää yleensä kotihakemistosi kansioon public_html tai www. Asia selviää kyllä kysymällä kotisivutilan tarjoajalta elleivät he sitä ole selkeästi ilmoittaneet.

Kotisivusi etusivu pitää olla yleensä tiedostonimeltään index.html, index.htm, tai index.php. Tiedostonimi riippuu hieman palvelimesta ja siitä, oletko käyttänyt sivussasi jotain edistyneempiä www-tekniikoita kuten esimerkiksi PHP:tä. Kun kotisivusi juurihakemistossa on tällainen index-alkuinen tiedosto, kävijät pääsevät sivuillesi suoraan osoitteella http://kotisivusi.net/, eikä perään tarvitse kirjoittaa enää tiedoston nimeä.

Maksullisissa FTP-ohjelmissa on joskus ns. synkronointitoiminto, jonka avulla kotisivun päivittäminen on entistä helpompaa. Kun ftp-ohjelma synkronoi kotisivusi, se tarkistaa automaattisesti muutaman napin painalluksella, mitkä koneellasi olevat tiedostot ovat uudempia kuin itse palvelimella olevat. Synkronointitoiminto siis siirtää vain ne tiedostot palvelimelle, joita on muuteltu tai jotka eivät ole palvelimella. Hyvä ftp-ohjelma (tosin maksullinen), jossa on synkronointitoiminto, on esim. FTP Voyager.

Seuraava sivu (Ansaitse rahaa mainostamalla) >> << Edellinen sivu (Ulkoasu kotisivuille)

Sivun kommentit