MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » HY5 - Kansalaisuuden määräytyminen Suomessa

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Yhteiskuntaopin kokeen essee
Tehty: 19.11.2003 Arvosana: 5½ / 6
Sivuja: 1 kpl Sanamäärä: 190
Tekijä: Mikko Vestola

Kansalaisuuden määräytyminen Suomessa

Suomen kansalaisuuden voi saada monella eri tavalla. Yleisin niistä on, että lapsen äiti on suomalainen. Tällöin lapsi saa automaattisesti Suomen kansalaisuuden. Lapsi saa Suomen kansalaisuuden automaattisesti myös silloin, jos hän syntyessään Suomessa ei saa minkään muun maan kansalaisuutta.

Lapsi saa Suomen kansalaisuuden myös, jos hänen äitinsä on ulkomaalainen, mutta äidin aviomies on suomalainen. Jos äiti on ulkomaalainen ja isä suomalainen, mutta he eivät ole naimisissa, lapsi ei saa heti automaattisesti Suomen kansalaisuutta. Tässä tapauksessa lapsi saa Suomen kansalaisuuden silloin, kun vanhemmat menevät naimisiin, kuitenkin ennen kun lapsi täyttää 18 vuotta ja on yhä naimaton. Isyys pitää kuitenkin ensin tunnustaa.

Lapsi voi saada Suomen kansalaisuuden myös ilmoituksen perusteella. Esimerkiksi suomalaiseen perheeseen ulkomailta adoptoitu lapsi voi saada ilmoituksella Suomen kansalaisuuden. Myös paluumuuttajat, joilla on ennen ollut Suomen kansalaisuus, saavat halutessaan Suomen kansalaisuuden.

Suomen kansalaisuuden voi saada myös kansalaistamalla. Tarpeeksi kauan (noin 2-5 vuotta) Suomessa asunut nuori henkilö voi saada Suomen kansalaisuuden, jos hän osaa suomea tai ruotsia ja on viettänyt kunniallista elämää. Suomen kansalaisuutta ei helposti menetä. Se antaa monia oikeuksia – esimerkiksi sosiaaliturva – mutta se tuo mukanaan myös velvollisuuksia, kuten miehillä asevelvollisuus.

Sivun kommentit