Tutkielmat » Lukio » AI8 - Mainosrahoitteisia lehtiä kiireisille
Tehty: 15.09.2003 | Arvosana: 83 |
Sivuja: 2 kpl | Sanamäärä: 350 |
Tekijä: Mikko Vestola |
Aineisto on YO-kokeessa 24.3.2003.
26. Mainosrahoitteisia lehtiä kiireisille
Ilmaisjakelulehtien - kuten Metron - suosio on jatkuvasti kasvanut. Ihmiset lukevat niitä työmatkoillaan busseissa tai muissa julkisissa paikoissa, yleensä silloin, kun on ylimääräistä aikaa. Suurin syy ilmaisjakelulehtien suosioon on varmasti niiden ilmaisuus. Varsinkin rahanpuutteesta kärsivät nuoret opiskelijat lukevat todennäköisesti enemmän esimerkiksi Metroa kuin Helsingin Sanomia.
Ilmaisten sanomalehtien uutiset eivät ole aiheiltaan sen huonompia kuin maksullisten sanomalehtien. Tosin ilmaisjakelulehtien artikkelit ovat yleensä pituudeltaan melko lyhyitä eivätkä sisällä niin paljon yksityiskohtaista tietoa kuin maksullisten lehtien artikkelit. Toisaalta uutisten ja muiden kirjoitusten lyhyys saattaa olla myös yksi tekijä, miksi ihmiset lukevat ilmaisjakelulehtiä. Nykyään lähes kaikki tuntuvat olevan kiireisiä. Joillain ihmisillä ei vain yksikertaisesti ole aikaa lukea Helsingin Sanomien kaltaisia laajoja julkaisuja. Siksi jotkut ovatkin siirtyneet ilmaisjakelulehtien lukijoiksi. Ilmaisjakelulehtiä on helppo lukea bussimatkalla töihin jolloin senkin ajan saa hyvin hyödynnettyä.
Itsekin luen mieluummin lyhyitä ja ytimekkäitä artikkeleita. Myös lehden luettavuus saattaa vaikuttaa päätökseen, mitä lehteä lukee. Itse koen Helsingin Sanomat vaikealukuiseksi, koska siinä on niin suuret sivut, eikä sivuja ole nidottu mitenkään kiinni toisiinsa. Onkin oikeastaan sula mahdottomuus lukea Helsingin Sanomia esimerkiksi bussissa siten, ettei häiritsisi muita vieressä istuvia. Monet ilmaisjakelulehdet taas on tehty sopivan pieniksi ja joidenkin sivut ovat jopa nidottuja. Näin ollen niitä on helppo lukea melkein missä tahansa.
Miksi sitten ilmaisjakelulehtiä julkaistaan? Ihmisethän eivät maksa niistä mitään. Yksi syy on varmasti se, että ilmaisjakelulehtien julkaisijat saavat rahaa myymällä mainostilaa lehdessään. Jos lehden budjetti onnistutaan pitämään matalalla, voi olla, että lehti tekee jopa voittoa. Jotkut julkaisijat taas saattavat tehdä niin, että he jakavat lehteään aluksi muutaman vuoden ajan ilmaiseksi. Kun lehden lukijamäärä on huipussaan, lehti muutetaankin maksulliseksi. Lukijat saattavat olla niin riippuvaisia lehdestä, että maksavat siitä, jos lehden hinta pidetään siedettävän alhaisena.
Ilmaisjakelulehtien suosio saattaa tosin olla uhattuna. Nykyään nuoret lukevat yhä vähemmän ja lehtien täytyykin kilpailla uusien viestimien kanssa. Monet nuoret lukevat uutisia Internetistä, josta tietoa saa nopeasti ja helposti. Ehkä pahin kilpailija lehtien kanssa on kuitenkin televisio, josta uutisia tulee lähes jatkuvalla syötöllä. Television etuna on uutisten elävyys.
Itse en ole niin "uutisnälkäinen", että viitsisin maksaa sanomalehdistä. Pysyn hyvin mukana maailman tapahtumista lukemalla ilmaisjakelulehtiä. Ehkä muutkin ajattelevat samalla tavalla ja siksi ilmaisjakelulehdet ovat niin suosittuja.