Blogi » Paras ilmainen kävijälaskuri
Kävijälaskurin valitseminen nettisivuille voi osoittautua hankalaksi tehtäväksi. Ilmaisia laskureja on tarjolla netissä pilvin pimein ja niistä valitseminen on vaikeaa. Monet laskureista ovat oikeasti hyvin suppeita. Esim. MVnetin kävijälaskuri on kyllä toimiva, mutta ei siitä todellisuudessa kovin paljoa tietoa saa ulos. Google Analytics on ehkä suosituin kävijästatistiikkapalvelu, mutta siinäkin on puutteensa.
Itse etsin jokunen viikko sitten hyvää kävijälaskuria PolkupyöräWikiin. Ja tässä tarkoitan sivustolle asennettavaa omaa kävijälaskuria, en Google Analyticsin tyyppistä "ulkoista" palvelua. Aikaisemmin käytössäni oli FireStats, joka toimikin erittäin mallikkaasti kunnes päivitin sen versioon 1.6.1-stable, koska ohjelmisto itse tätä suositteli. Päivitys kuitenkin aiheutti sen että osa laskurin toiminnallisuudesta lakkasi toimimasta eikä laskurin tekijä ole pystynyt ongelmia korjaamaan. Siispä parempaa laskuria etsimään.
Useiden sivujen läpikäynnin jälkeen törmäsin viimein ilmaiseen kävijästatistiikkaohjelmistoon nimeltä Piwik, jota voin ehdottomasti suositella kaikille sivustoille, joissa on PHP- ja MySQL-tuki. Toisin kuin FireStats, Piwik on GPL-lisensoitu ja sitä voi käyttää ilmaiseksi kaupallisillakin sivustoilla. Piwikin avulla voi tarkastella mm. kävijämääriä, kauanko kävijät käyttävät aikaa sivustolla, mistä kävijät tulevat sivuille (referrer), kävijöiden selain-/käyttöjärjestelmäjakaumaa yms. Kaikki tieto esitetään hyvin havainnollisesti mm. graafeina ja taulukkoina. Käytännössä Piwik tarjoaa hyvin paljon samaa kuin Google Analytics. Kuitenkin Piwik eroaa Google Analyticsistä siten, että kaikki tieto on tallennettu oman palvelimesi tietokantaan.
Itse käytän PolkupyöräWikissä sekä Piwikiä että Google Analyticsiä. Google Analytics on hyvä laskuri, koska lähes kaikki muutkin käyttävät sitä, joten kävijämäärien vertailu on helppoa. Piwik taas on siitä hyvä, että sen avulla voi mielestäni tarkastella tarkemmin, mistä kävijät ovat tulleet - Google Analytics kun ei aina näytä kävijän tarkkaa osoitetta. Esim. jos kävijä on tullut jonkun keskustelufoorumin kautta, näyttää Analytics osoitteen ilman URL-osoitteen parametreja (esim. osoite http://www.mvnet.fi/keskustelu/viewforum.php?f=9 muuttuukin muotoon http://www.mvnet.fi/keskustelu/viewforum.php, joka viekin jo aivan eri paikkaan). Piwikillä ei tätä ongelmaa ole. Piwikin avulla pystyy myös näyttämään kävijöille sivuston kävijätietoja erilaisina graafeina. Ehdottomasti paras kävijälaskuri, jota olen itse kokeillut. Suosittelen.
Lisää hyviä kävijälaskureita löytyy Six Revisions -sivustolta.
13 kommenttia
Hyvä juttu, kiitos. Kiitos myös, että päivitit blogia.
Itse pidän Counterize-laskurista. Se toimii… ainakin yleensä, minulla se kuoli pari päivää sitten.
Itse käytän Google Anylytics:in lisäksi bbclonea, ei siinä muuta vikaa ole paitsi,että sitä ei ole päivitetty pitkään aikaan. Tämän takia mm. Google Chromea ei tunnisteta.
Google Anylytics aktiivisessa käytössä ja hyvin toimii. Hyvä kirjoitus.
Kiitos hienosta blogiaiheesta! Tämä tuli kuin tarpeeseen.
Moi
Saako tossa jätettyä pois oman ip:n. Yritin etsiä mutta en löytänyt sellaista mahdollisuutta. Muutoin on hyvä ja suomenkielinenkin. Kiitti
Sorry. viimonen tuli vahingossa. Miten saa tälläsen kommentti osion vaikka omille sivuille? Yritin googlata laihoin tuloksin.
Juuri tämä sivu on blogi, joka toimii blogiohjelman päällä. WordPress ainakin tekee tätä, tämä taitaa olla kuitenkin bbrevolution tai joku sinne päin. MVnetin varsinaisilla sivuilla, esimerkiksi sisältösivuilla, olevat kommentointivalinnat ovat Talkbackin tekemiä.
Mitenkö jos haluan asentaa tuon Piwik kävijälaskurin phpbb3 foorumilleni? Niin minne minun täytyy laittaa tuo Piwik-koodi, kun se pitäisi laittaa jokaiselle sivulle..?
Mars: Lisää se vaikka käyttämäsi teeman “overall_header.html"-tiedoston alkuun. Itselläni on esim. reOrange-teema, joten laskurin koodin laittaisin tiedostoon “/keskustelu/styles/reOrange/template/overall_header.html". En muista saiko tuohon tiedostoon oletuksena lisättyä PHP-koodia, mutta jotain PHPBB3:n asetusta muuttamalla/lisäosan asentamalla ainakin pystyy.
Lisäänkö tuon koodin siis aivan ensimmäiselle riville? Laitoin nyt noin.
ja kun kirjoitit “En muista saiko tuohon tiedostoon oletuksena lisättyä PHP-koodia, mutta jotain PHPBB3:n asetusta muuttamalla/lisäosan asentamalla ainakin pystyy.”
Niin pystyin laittamaan tuon koodin ongelmitta ja ilman mitään virheilmoituksia tuohon tiedostoon.