Blogi » Olen rikollinen?
Mediateollisuus, tekijänoikeusjärjestöt ja muut elokuvamarkkinoiden rahavirtaan näppinsä pistäneet päivittelevät nykyaikaista menoa, kun ihmiset lataavat netistä elokuvia ja TV-sarjoja siitä mitään maksamatta. Tämä "warettaminen" on tietysti laitonta ja tekee mediateollisuudelle hallaa, mutta jotta laittomat lataukset saataisiin kuriin, kannattaisi mediateollisuuden katsoa myös vähän peiliin. Mitä lisäarvoa ostaja saa, kun ostaa elokuvan/TV-sarjan DVD-julkaisuna sen sijaan, että lataisi sen laittomasti verkosta?
Itse sain juuri käsiini TV-sarja 24:n 6. tuotantokauden DVD-boksin (ei suomenkielisillä tekstityksillä). Sarja itsessään on mitä mainiointa viihdettä, mutta DVD:n tekninen toteutus taasen ei. Ensinnäkin DVD-levyjä saa suorastaan repiä irti kotelon pidikkeistä. Vaikka kuinka painaa levyn keskiön kohdalla olevasta painikkeesta, ei levy lähde helposti irti. En voi ymmärtää, että miksi ei voi käyttää perinteisiä levyjen pidikkeitä, kuten Xbox-pelien koteloissa ja useimmissa muissa DVD-elokuvissa, jos ne kerta toimivat hyvin? Miksi pitää alkaa kikkailemaan mitä erikoisemmilla pidikkeillä?
Lisäksi DVD-elokuvan valikot ovat jotain aivan karmeaa. Valikon teksti on asetettu hieman viistoon, joka on ollut valikon toteuttajan mielestä varmaankin hieno tehoste, mutta sepä tekee valikoiden tekstin lukemisesta hyvin hankalaa, kun tarvitsee kallistella päätä. Asiaa ei myöskään helpota pieni fonttikoko. Valikoiden tekstiä saa todella tihrustaa, että niistä saa selvän. Voin vain kuvitella, kuinka hyvin hieman heikkonäköisemmät niistä saavat selvää. Näihin mitä ihmeellisimpiin valikoihin olen törmännyt monessa muussakin DVD-elokuvassa. Voisi joskus hieman miettiä käytettävyyttäkin eikä vain lisätä mitä hienompia tehosteita valikoihin.
DVD-elokuvan ostajan riesana ovat myös elokuvan alun parin minuutin pakolliset varoitustekstit ja warettamisesta varoittavat ärsyttävät videot ("piracy is a crime, you wouldn't steal a car" jne.). 24 jakson ja seitsemän levyn pakkauksessa tämä piraatti-propagandan pakkosyöttö jokaisen katselukerran alussa alkaa ottaa pidemmän päälle kupoliin. Ja kaiken tämän päälle en saa edes ottaa varmuuskopiota ostamistani DVD-elokuvista, koska mediateollisuuden lobbaama tekijänoikeuslaki kieltää kopiosuojauksen kiertämisen (kts. "Mikä on tehokas tekninen suojakeino?"). Miksi maksavaa asiakasta pitää kohdella kuin potentiaalista rikollista? Kun ostan elokuvan, en tosiaankaan halua nähdä tätä piraatti-propagandaa, josta ei pääse edes tavallisessa soittimella hypättyä yli, vaan ne on pakko katsoa (tai kelata läpi). Ja varmuuskopioiden ottaminen kuuluisi tekijänoikeuslainkin mukaan käyttäjän oikeuksiin.
Mitä seuraavaksi? Olisiko mediateollisuuden pikkuhiljaa aika lopettaa maksavien asiakkaiden rikollinen kohtelu ja keskittyä enemmän laadukkaamman sisällön tuotantoon? Tai keksiä keinoja internetin valjastamiseksi vauhdittamaan bisnestä, eikä nähdä sitä vain uhkana?
3 kommenttia
Oikein. Itse olen sitä mieltä, että hyvästä elokuvasta pitää maksaa. Itselläni on aidot Lostin 3 tuotantokautta. Enkä edes wareta elokuvia, katsomisen arvoisesta elokuvasta voi katos maksaakin. :)
Unohtui se sanoa, että itse ainakin tykkään kovasti tyylikkäistä DVD-valikoista. Lostissa on esimerkiksi niin hemmetin hienot valikot, että… ei voi sanoin kuvailla.
Kuvassakin oleva valikko on ihan ok, joskin ei kovin selkeä.
Niin, ei tyylikkäissä valikoissa mitään vikaa ole, mutta tyylikkyyttä ei aina saisi tehdä käytettävyyden kustannuksella. Useimmissa leffoissa valikot nyt ovat ihan OK, mutta joissain törmää tälläisiin erikoisiin viritelmiin.