Blogi » Lisäys: DVD-levyjen valmistus
MVnetin Tietokoneet-osioon lisättiin uusi artikkeli "DVD-levyjen valmistus", jossa kerrotaan, mitä DVD-levyn polttamisessa käytännössä tapahtuu: miten aseman lasersäde pystyy tulkitsemaan levyltä bittejä ja miten kotipolttoisten levyjen tapauksessa tieto tallennetaan levylle (levylle ei polteta kuoppia vaan sille tehdään jotain aivan muuta).
Tämä uusi artikkeli on käytännössä johdantoa aiemmin jo julkaistuun Kotipolttoiset DVD-levyt -artikkelille, joka uudelleennimettiin nyt "DVD-levyjen laatu ja testaus". DVD-levyjen valmistus -artikkelista pitäisi saada hyvä käsitys siitä, miksi CD- ja DVD-levyihin tallennettu tieto pikkuhiljaa katoaa levyiltä ja miksi eri valmistajien levyissä voi olla niin suuria eroja levyjen laaduissa. Sivulta löytyy myös apuja DVD-levyjen formaattiviikon kanssa ja tietoa DVD-levyjen tallennuskapasiteeteista, jotka siirrettiin pois Kotipolttoiset DVD-levyt -sivulta.
4 kommenttia
Todella hyvin ja selkeästi olet kertonut tuon valmistuksen. Olenkin aina miettinyt miten ne oikeasti toimii ja että miten laser muka pystyy lukemaan mitään levyä. Levyjen rakennekin on mielenkiintoinen, ja nyt tiedän miksi levyt ovat välillä kuumia kun ne otetaan asemasta. Vai johtuuko se siitä nopeasta pyörimisestä? Todella hyvää työtä, kiitos! :)
En kuitenkaan ottanut selvää kunnolla tuosta kapasiteettijutuista ja siitä ettei ne olekaan sitä mitä ilmoitetaan. Johtuu varmaan huonosta laskupäästäni, niin menin heti ihan sekaisin!
Kiitokset taas kehuista :)
Levyn kuumeniminen luulisi johtuvan pääosin tuosta lasersäteen käytöstä, mutta varmaan se pyöriminenkin hieman levyä kuumentaa. Tämä koko artikkelin idea tuli eräältä palautteen antaneelta kävijältä, jolloin itse kiinnostuin aiheesta ja tuli siitä kirjoitettua tämmöinen juttu.
Noiden DVD/CD-levyjen kapasiteettien kanssa menee tosiaan helposti pää sekaisin. On bittijä, tavuja, gigatavuja, gibitavuja, kymmenjärjestelmää, binäärijärjestelmää jne.. Sekaisinhan noissa menee itse kukin :) Pääasia on vain tietää, että DVD-levylle ei saa poltettua Windowsissa niin paljon dataa kuin levyn kotelossa lukee. Tarkastapa vaikka itse Windowsissa, kuinka paljon poltto-ohjelma ilmoittaa levylle mahtuvan dataa ja sitten vilkaise levyn kotelon merkintää –> kapasiteetit eivät täsmää.
Hienoa! Voisit vaikka laittaa Palautelomakkeeseen Palautteen vaikutus-kohtaan merkinnän siitä, että erään käyttäjän palautteesta sivuille saatiin hieno, kattava, selkeä ja pitkä artikkeli. :) Olenkin aina ihmetellyt miksi Windowsissa levyllä ei ikinä ole sitä koko ilmoitettua kapasiteettia käytettävissä. Onko sama asia myös muissa laitteissa? Esimerkiksi muistitikullani on jotain 489 Mt tilaa, vaikka muistitikussa itsessään lukee, että tilaa pitäisi olla 512 Mt. (Siis jos muistitikussa ei ole mitään sisältöä.) Toivottavasti teet tänne jatkossakin lisää uusia kiinnostavia artikkeleita, vaikka MVnetissä onkin niitä jo paljon! :) MVnet on oikeasti todella kiinnostava, sillä olen lukenut lähes koko sivuston sisällön jo moneen kertaan läpi, enkä ole vieläkään kyllästynyt lukemaan samoja juttuja aina vaan uudelleen! :D
Mukava kuulla, että jutuista on ollut todella hyötyä. Varmaan jotkut muutkin olisivat kiinnostuneita näistä aiheista, mutta eivät vain löydä tänne, vaikka sivut aika hyvin Googlella löytyvätkin. MVnet kaipasikin lisää näkyvyyttä eri medioissa, mutta minkäs teet. Keskustelupalsta ainakin kaipaisi lisää käyttäjiä.
Kaikenlaista uutta olisi mielessä, mutta aikaa vaan ei aina tunnu löytyvän tälle harrastukselle. Itsekin tulee silloin tällöin lueskeltua, mitä sitä tänne onkaan tultua kirjoiteltua ja jää joskus pitkäksikin aikaa lueskelemaan omia vanhoja artikkeleita. Aika nopeasti sitä unohtaa, mitä onkaan kirjoitellut :)
Tuonne “Palautteiden vaikutus"-kohtaan olisinkin tuon maininnan laittanutkin, mutta koska palautteen antaja oli palautteen julkaisun kieltänyt lomakkeen lähetyksen yhteydessä, en sitä sinne laittanut.
Noita tallennuskapasiteettaja voi itsekin laskeskella esim. kätevällä convert-ohjelmalla (http://joshmadison.net/software/convert/download.php, ohjelmasta computer-välilehti). Monissa laitteissa “todellinen” tallennustila on juuri tämän takia eri kuin, mitä ilmoitetaan. Jos lasketaan tuo muistitikun kapasiteetti käyttäen kymmenjärjestelmää, on kapasiteetti siis 512 000 000 tavua. Tämä edellä mainitulla ohjelmalla laskettuna 488,28 Mt eli aika lähellä tuota kertomaasi 489 Mt:tä. Jos taas oletataan, että kapasiteetti on ilmoitettu binäärijärjestelmällä, olisi kapasiteetti 536 870 900 tavua. Muistitikuissa voi kyllä myös itse tiedostojärjestelmä haukata pienen osan tikun tallennuskapasiteetista.