Blogi » Langattoman verkon murtaminen
MVnetin Tietokoneet osioon lisättiin uusi artikkeli nimeltään "Langattoman verkon murtaminen", joka nimensä mukaisesti tarjoaa tietoa siihen, miten langattoman verkon suojaukset saa murrettua. Artikkelin tarkoituksena on osoittaa, kuinka helposti heikoimmat langattoman verkon heikoimmat suojaukset murtuvat ja näin saada ihmiset käyttämään turvallisinta WPA-salausta. Artikkelin tarkoituksena ei ole rohkaista lukijoita tunkeutumaan muiden ihmisten langattomiin verkkoihin. Salauksen murtamista ei saa kokeilla toisten ihmisten langattomiin verkkoihin, koska se on laitonta.
Vieläkin valitettavan moni ei ole suojannut langatonta verkkoaan laisinkaan. Jotkut ovat sentään suojanneet verkkonsa WEP-salauksella, mutta sekin on melko helppo murtaa kotikonstein parhaimmillaan alta kymmenen minuutin. Yleisesti käytetyt MAC-filtteröinti ja piilotettu SSID taas on helppo kiertää parissa minuutissa. Kaikki näiden suojausten kiertämiseen tarvittavat ohjelmat on saatavilla ilmaiseksi netistä. Artikkelissa kerrotaan, miten tämä kaikki tapahtuu...
3 kommenttia
Jeps. Kun vähän tarkemmin katsoo, niin tästä lähistöltä löytyy useampiakin langattomia verkkoja joista vain harvat ovat suojattuja. Meilläkin on langaton verkko, mutta itse suojasin sen jo heti alussa parhaimmilla suojauksilla. Pieniä säätöjä sain tehdä ennen kuin verkko alkoi toimimaan ja pitihän siinä odotellakin että langaton kaapelimodeemi sai lopulta valojen vilkuttelut päätökseen. Ja muutaman kerran olen “joutunut” säätämään asetuksia kun modeemin palomuuri ei välillä tahdo päästää esimerkiksi FTP-yhteyksiä läpi. Mutta sekin homma hoitui nopeasti kun kysyin eräältä foorumilta apua.
En vaan ymmärrä miksi ihmiset ostavat niitä laitteita ilman mitään tietoa siitä että ne pitäisi salata ennen käyttöä. Eikö kaupan myyjätkään kerro ostajille mitään mahdollisista salaamattoman verkon tietoturvariskeistä?! Langattomat verkot sen kuin yleistyy, eikä ihmiset tiedä ilmeisesti niiden haittapuolia, tai sitten heillä ei ole vain taitoa säätää laitteen asetuksia. Ei hyvin mene niilläkään. :S
Osasyynä varmaan voi olla joissain laitteissa huono ohjeistus tai sitten ei vaan jakseta lukea niitä ohjeita (eipä sitä itsekään aina tule kaikkien laitteiden manuaaleja lueskeltua niin tarkasti). Monet voi myös vähän “pelätä” tietotekniikka. Eli kun on kerran saatu laite toimimaan ilman salauksia, ei uskalleta enää koskea mihinkään, koska “hei, sehän toimii". Vaikea kuvitella, että ostaja olisi täysin tietämätön langattoman verkon turvattomuudesta - onhan siitä toitotettu vähän joka paikassa.
Mutta ei nuo langattomat vempeleet tosiaan aina mitään helppokäyttöisiä ole. Itse saan vetää virrat pois omasta tukiasemasta vähintään kerran viikossa ellei useamminkin, kun ei netti vaan muuten toimi. Virrat pois ja päälle auttaa aina ongelmiin - tää on tätä D-Linkin laatua :)
Itselläni on tuossa D-linkin DI-524:ssa WPA2 salaus mahdollisuus, joka onkin hyvä asia.
Kuukauden ollut nyt putkeen päällä tuo tukiasema eikä ole ilmennyt mitään ongelmia tai hidastumisia. Hyvin pelaa. :)