Blogi » Ilmainen langaton tukiasema ADSL-modeemilla
Mitä, ilmaiseksi? Onko tässä jokin koira haudattuna? Ei, sillä internet-operaattori Saunalahden omistama Wippies-nettiyhteisö jakaa tosiaan täysin ilmaiseksi langattomia tukiasemia sisäänrakennetulla ADSL-modeemilla. Palvelu on jo ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta nyt kiinnostuin itsekin sitä kokeilemaan.
Parin vuoden ikäinen langaton verkkolaitteeni (D-Link DSL-G604T), jossa on siis WLAN-tukiasema ja sisäänrakennettu ADSL-modeemi, oli ostohetkestä lähtien hieman kenkkuillut. Viime aikoina purkista sai vetää virrat pois noin viikon välein, pahimmillaan jopa useita kertoja päivässä. Muutaman kuukauden välein laitteen sisäinen ADSL-modeemi sekosi niin, että asiaan ei auttanut kuin soitto Internet-operaattorilleni, jonka tekemät linjatestit saivat ADSL-modeemin aina mystisesti henkiin.
Wippiesiltä voi siis tilata jommankumman näistä kahdesta laitteesta: Wippies WifiBox tai Wippies HomeBox. WifiBox on siis täysiverinen WLAN-tukiasema, joka toimii 54Mbps nopeudella. HomeBox sisältää niin ikään WLAN-tukiaseman, mutta lisäksi siinä on myös sisäänrakennettu ADSL-modeemi palomuurilla varustettuna. HomeBoxia vastaavasta laitteesta saisi kaupassa pulittaa noin 80 euroa.
Niinpä laitoin muutama viikko sitten Wippies HomeBoxin tilaukseen. Mitään kuluja siitä ei minulle koitunut, ei edes postikuluja. Posti kiikuttikin laitteen minulle viime viikolla. Tilauksessa meni noin 4 viikkoa, tosin välissä olivat joulun ja uudenvuoden juhlapyhät, joten kovin montaa viikkoa ei omaa laitetta joutune odottamaan.
Omalla kohdallani olen ollut melko tyytyväinen uuteen HomeBoxiini. Laite toimitettiin siis postitse lähimpään postikonttoriin kirjattuna pakettina. Kaikki tarvittavat kaapelit tulivat pakkauksen mukana. Asennus oli todella helppoa. Piuhat vain kiinni laitteeseen ja virrat päälle, jolloin laite heräsi eloon. Noin kymmenisen minuuttia kun odotteli, laite osasi itse säätää kaikki asetukset. ADSL-linja oli heti päällä ja WLAN-verkko toiminnassa. Mitään ei siis joutunut itse säätämään. Tämä oli suorastaan luksusta verrattuna aiempaan D-Linkin tukiasemaani, josta sai arpoa ADSL-linjan asetuksia. Paljon parempaan tuskin pystyvät kaupasta ostetut laitteetkaan. HomeBox on täysin äänetön, toisin kuin D-Linkin tukiasemani, joka piti selvästi kuultavaa korkeaäänistä ininää.
WLAN-verkon nimen ja salasanan sai vaihdettua helposti Wippiesin sivuilta (käyttäen joko Wippies-vierailijaverkkoa tai langallista yhteyttä). Mitään muutoksia kodin laitteisiini en joutunut tekemään, koska muutin verkon nimen ja salasanan samaksi kuin D-Linkin tukiasemassanikin oli. Kaikki laitteet toimivat ilman mitään säätöä: yksi kannettava PC Windows Vistalla ja Ubuntulla, MacBook OS X:llä, PlayStation Portable, Nintendo Wii ja Xbox 360 MacBookin kautta. Koko operaatioon ei mennyt kuin puolisen tuntia, kun laite oli asennettu ja toiminnassa. Vanhan D-Linkin -tukiaseman säilytin varalaitteena, joka on hyvä olla olemassa ADSL-vikojen vuoksi. Yleensä internet-operaattorin tuesta kun viaksi tarjotaan aina ensiksi asiakkaan laitetta, jolloin on hyvä testata linjan toimivuutta toisella laitteella.
HomeBoxissa on siis kolme eri WLAN-verkkoa: käyttäjän oma kotiverkko, avoin Wippies-vierailijaverkko ja lisäksi WippiesVoIP-verkko internet-puheluita varten. Oma kotiverkko ja muut verkot ovat turvallisesti toisistaan erillään. Eli kukaan ei pääse vierailijaverkon kautta omaan kotiverkkoosi. Vierailijaverkko ei myöskään hidasta omaa kotiverkkoa. Eli vaikka joku lataisikin vierailijaverkon kautta suurta tiedostoa, ei se hidasta kotiverkon nopeutta. Vierailijaverkkoon tarvitaan Wippies-tunnukset, joten sen mahdollinen käyttö laittomiin tarkoituksiin ei aiheuta ongelmia laitteen omistajalle. Langattoman kotiverkon sai suojattua helposti WEP- tai WPA-salauksella. Laitteessa on kaksi LAN-porttia, joihin voi kytkeä koneita verkkokaapelilla (samassa verkossa langattoman kotiverkon kanssa). Lisäksi laitteeseen voi kytkeä ulkoisen USB-kiintolevyn tai USB-muistitikun, jolloin se näkyy Windowsissa verkkolevynä. Kaiken lisäksi HomeBox osaa päivittää ohjelmistonsa automaattisesti itse.
Huonoja puolia HomeBoxista en ole kovin paljon löytänyt. Laitteen asetuksia ei saa muutettua kovin yksityiskohtaisesti. Esimerkiksi piilotettua SSID:tä tai MAC-filtteröintiä ei voinut laittaa päälle, tosin eipä näitä tarvitsekaan, jos on WPA-salaus käytössä. Toisaalta kukapa tavallinen käyttäjä kovin monipuolisia asetusten säätömahdollisuuksia kaipaisikaan. LAN-portteja on HomeBoxissa vain kaksi, joka voi olla joillekin liian vähän, mutta itselleni se oli aivan riittävä.
WLAN-verkon kuuluvuus on ehkä hieman huonompi kuin D-Linkin laitteella. Lähellä tukiasemaa (n. 5 metrin säteellä) kuuluvuus on hyvä ja signaali kantaa hyvin parin seinänkin läpi. Mutta kun välimatka ylittää 10 metriä ja välissä on useampia seiniä, sahaa yhteyspalkki aika ajoin ainakin Windows Vistassa hyvän ja huonon välillä. Tosin en ole kumma kyllä havainnut, että yhteys hidastelisi tai pätkisi. Verkon nopeuskin on kaukana hyvä, vaikka yhteyspalkki sahaakin Vistassa (onko tämä sitten joku Vistan bugi). Tukiaseman lähellä verkossa sai langattomasti siirrettyä tiedostoja n. 2,1 Mt/s. Kun välimatka kasvoi n. 10 metriin ja väliin tuli kolme seinää, oli nopeus vielä kelvolliset 1,5 Mt/s. Tässä siis siirsin HomeBoxiin langallisesti kytketystä Xboxista tiedostoja langattomasti kytkettyyn kannettavaani. D-Linkin laite ei juuri tämän parempaan pystynyt. Kuuluvuutta ovat kyllä jotkut valitelleet keskustelupalstalla, mutta omasta mielestäni se on ihan kelvollinen. Uusin ohjelmistopäivitys pitäisi tulla piakkoin, joten katsotaan, vaikuttaako se asiaan.
Miksi näitä laitteita sitten jaellaan ilmaiseksi? Wippiesin ideana on laajentaa maksuttomien langattomien internet-yhteyksien tarjontaa. Ilmaisen WLAN-tukiaseman tilaaja sitoutuu jakamaan omaa internet-yhteyttään langattomasti seuraavan 12 kuukauden ajan, minkä jälkeen hän saa laitteen omakseen. Mikäli laite on ennen tätä poissa verkosta yhtäjaksoisesti yli kahden viikon ajan, joutuu käyttäjä maksamaan laitteen hinnan. Joulukuussa 2007 Wippies-laitteita oli käytössä yli 9 000 kappaletta ja niiden sijainnit voi tarkistaa kartalta Wippiesin Internet-sivuilta.
Mikäli Wippies HomeBox kiinnostaa, kannattaa sellainen tilata heti, koska mitään tietoa siitä ei ole, kuinka kauan laitteita ilmaiseksi jaetaan. Wippies on parhaillaan beta-vaiheessa, mutta ainakaan itse en ole huomannut mitään pahempia ongelmia näin alkuvaiheessa. Hienoa on myös se, että laitteiden ohjelmistot perustuvat avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, joiden kehitykseen voit halutessasi itse osallistua. Jos laitteen kanssa on ongelmia, saa apua Wippiesin wikistä, josta löytyy myös paljon muuta hyödyllistä tietoa. WifiBoxin tai HomeBoxin voi siis tilata osoitteesta: http://www.wippies.fi/www.phtml. Kelpo laitteen lisäksi saa siis myös oikeudet käyttää muiden käyttäjien Wippies-verkkoja, joita löytyy melkoinen määrä pääkaupunkiseudulta.
16 kommenttia
Pitääkö modeemi pitää auki vuoden kuluttuakin?
hpguru: Ei pidä. Kun laite on ollut käytössä 12 kuukautta, käyttäjä saa laitteen omakseen, jolloin sillä voi tehdä mitä huvittaa.
Kiitos, täytyy harkita sellaisen. Kuka valvoo, kuinka laite on päällä? Ja saako sitä todellakin pitää esim. yön yli ja pidemmänkin aikaa, jos tuo sallittu “laite poispäältä” on 2 viikoksi korkeintaan? Ettei tule sitten yllätyslaskuja.
hpguru: Verkon välityksellä tuota valvotaan. Wippieksen hallintasivuilta näkee, milloin laite on viimeksi havaittu verkossa, joten eivätköhän he tuolla Wippieksellä tiedä aika tarkasti, milloin laite on ollut verkossa ja milloin ei. Jos laitetta pitää poissa verkosta YHTÄJAKSOISESTI yli 2 viikkoa, vain silloin joutuu tuon laitteen maksamaan. Laitetta voisi siis periaatteessa pitää pois päältä ensin 1,5 viikkoa ja sitten pitää pari päivää päällä ja taas poissa päältä 1,5 viikkoa jne. Mutta siis en kyllä näe tuossa mitään järkeä, miksi laitetta pitäisi pitää poissa verkosta. Yleensäkin ADSL-modeemi ja WLAN-asema kun ovat 24/7 päällä.
Pistinpä tilaukseen, sa sitten kirjoitella omaankin blogiin arvostelu laitteesta jahka tulee.
Tilattiin näköään lisää näitä homeboxeja, toivottavasti omani ehtii tarjoukseen.
Moi!
Itellä on ollut toi(homebox) nyt yli vuoden ja ihan tyytyväinen olen ollut,Voip mahdollisuus on tosi hyvä ja saunalahdella voi hyödyntää ilmasia puheluita.Jos vielä känykkä tulee voippia ni hyvin menee.oottelen vaan ,että saisivat tuen hsdap modeemille(usb väylään) ni pääsis sonerasta eroon….
Ihan mukavasti ko. laite on nyt itsellänikin toiminut vajaan kuukauden ajan. Pari kertaa olen tosin tänä aikana joutunut boksista vetämään virrat pois, koska koneeni ei millään suostunut liittymään kotiverkkoon. Avoin Wippies-verkko kyllä toimii aina, mutta sitä en viitsi kotona käyttää, kun se on salaamaton ja vaatii aina loggaamisen sisään nettiselaimella. Toinen noista ongelmista liittyi varmaankin siihen, että boksi päivitti ohjelmistonsa, mutta toiselle en syytä keksinyt. Eipä mitään, jos ei tuota enää useammin tapahdu. D-Linkkiä sai kyllä resetoida useamminkin. Ja pitää muistaa, että Wippieshän on edelleenkin beta-vaiheessa, että ongelmia voi joskus tulla.
Minun laite on jo postissa, alkuviikosta testaamaan… ;)
Laitteen asennus ei voisi olla helpompaa. Minulle tuli joku toinen versio tästä, HomeBox Black ja se on varmasti uudempi versio tyyliltään, muut ominaisuudet taitavat olla samat. Teen itsekin arvostelut tästä omaan blogiini.
Vaihdoin verkon salasanaa toiseen ja suojasin WPA:lla, teinkö oikein? Hyvä wlan-modeemi, suosittelen.
WPA-salausta kannataa käyttää ja oletussalasana kannattaa aina vaihtaa, joten ihan oikein teit.
Se pitää itse sanoa, että jotain häikkää tuon boksin kanssa on Ubuntussa (onko vika Ubuntun vai boksin, sitä en tiedä). Nyt on jo muutaman kerran tapahtunut niin, että kun vaihdan Ubuntuun, ei kone saa yhteyttä kotiverkkoon laisinkaan (joskus ei edes Wippies-verkkoon). Ubuntu vain kysyy verkon WPA-salasanaa, ja vaikka sen täysin oikein annankin, ei se suostu liittymään verkkoon. Tämän jälkeen kun vaihdan Windows Vistan puolelle, ei kotiverkkoon voi edelleenkään liittyä ennen kun olen käynnistänyt boksin uudestaan vetämällä virrat pois.
Kiitos, salasana on sitten ihan kunnollinen jossa CAPSia ja pieniä kirjaimia ja numeroita. Pituus on 15 kirjainta eli on kai hyvä.
Viime viikolla kävi aika kummallinen juttu tuon Wippieksen modeemin kanssa. Satuin vilkaisemaan Wippieksen hallintasivua ja yllättäen näinkin hallintasivun ilmoittavan, että modeemini on havaittu olevan verkossa viimeksi yli kaksi viikkoa sitten. Modeemi oli kyllä ollut koko ajan kiinni verkossa ja WLAN sekä ADSL toimivat aivan normaalisti, mutta ilmeisesti modeemi bugitti jonkin softapäivityksen takia. Noh, asiaan auttoi kun otti modeemista virrat pois. Mutta hieman kummastuttaa tällainen. Mikäli en olisi sattumalta hallintasivua katsonut, olisi tuo modeemi voinut olla (Wippieksen näkökulmasta) pidempäänkin poissa verkosta yhtäjaksoisesti. Vaikka tuo 2 viikon aikaraja ylittyikin, vielä ei ole ainakaan mitään karhukirjettä kuulunut, jossa vaadittaisiin tuo modeemi maksamaan. Ja jos sellainen tulisi, en varmasti sitä maksaisi, koska asia ei millään lailla ollut oma vikani. Mutta siis kannattaa aika ajoin vilkaista sitä hallintasivua, ettei tule ikäviä yllätyksiä.
Täytyy kirjautua sinne. Itse kyllä sammutan modeemin yöksi ainakin. Hyvin on muuten toiminut, joskus bugittaa kun netti menee jumiin, eikä toimi mutta näitä on harvoin. Toimimaan saa uudelleenkäynnistämällä.
Boksi ilmoittaa viimeksi verkossa -kohdassa sen ajan, jolla se boksi ensimmäisenä käynnistettiin ja se on ollut päällä. Itse käynnistin boksini noin kello 8.50 ja kirjauduin palvelun hallintaan vasta äsken: tulos viimeksi verkossa -kohdassa: 22.03.2008 08:50:16.
Eli siis laite ei ilmeisesti osaa lähettää tietoa sinne vaan näytetään koska se viimeksi laitettiin päälle ja kun sinulla se on ollut aina päällä, näytti laite asianmukaisia lukemia, että se on ollut poissa yli 2 viikkoa verkosta. Laitoit päälle sen siis silloin. En sitten tiedä miten tämä vaikuttaa sopimukseen, koska periaatteessa se on sinulla päällä koko aikaa.
hpguru: Ei se taida kuitenkaan ihan noin mennä. Itselläni on ollut nyt laite päällä varmaan parisen viikkoa, ja kun katsoin äsken hallintasivua, lukee siellä “Laite on viimeksi havaittu verkossamme 22.03.2008 13:19:21″. Eli siis kyllä sen pitäisi aika tiheästi päivittyä. Tuo, mitä itselleni kävi aiemmin oli varmaan joku hyvin harvoin tapahtuva bugi. Eikä siitä mitään laskua ole tullut.