Blogi » Alkoholin palaminen ja alkoholilaskuri
Näin joulun jälkeen ennen vuoden vaihdetta on kaikkien hyvä vähän kerrata, kuinka nopeasti alkoholi palaakaan ja poistuu kokonaan verestä kohtuullisen juhlimisen jälkeen. Mielestäni tällaisen tiedon pitäisikin kuulua jo yleissivistykseen, vaikkei itse paljon joisikaan, saati sitten omista autoa. Juopuneenahan ei saa ajaa, mutta jos on pakko liikkua johonkin, ei sitä taksiakaan kannata turhaan tilata, jos itse on ajokykyinen. Tähän blogiin listatuilla parilla perussäännöllä toivottavasti pärjää jo pitkälle juomisen suunnittelussa ja ajokyvyn arvioinnin apuna voi vaikka käyttää vielä promillelaskuria niin tietokoneella kuin kännykällä.
Alkoholin imeytyminen on tehokkainta tyhjään vatsaan nopeasti juotuna. Alkoholi imeytyy mahalaukusta ja suolistosta vereen ja kulkeutuu verenkierron mukana kaikkialle elimistöön. Alkoholi jakautuu lopulta kehon kokonaisnestemäärään, mistä johtuen veren alkoholipitoisuus riippuu henkilön painosta. Esimerkiksi 40-kiloinen henkilö saa pullosta viiniä suunnilleen kaksinkertaisen promillemäärän 80-kiloiseen kaveriinsa verrattuna. Naisilla alkoholiannos nostaa veren alkoholipitoisuutta samanpainoisia miehiä enemmän, koska naisen kehossa on miehiä enemmän rasvaa ja siten vähemmän nestettä johon alkoholi voisi liueta (naisilla kehon vesipitoisuus 66%, miehillä 75%).
Alkoholit ovat keskushermostoa lamauttavia aineita, joiden metaboliatuotteet ovat myrkyllisiä, aiheuttaen erillisen myrkytyksen eli ns. krapulan sekä mahdollisesti asidoosin. Krapulan perussyynä on todennäköisesti alkoholin (etanolin) hapettuminen asetaldehydiksi. Hapettuminen tapahtuu maksassa entsyymien avulla ja tätä prosessia kutsutaan palamiseksi. Asetaldehydi hapettuu edelleen etikkahapoksi, joka poistuu kehosta nopeasti, eikä aiheuta suuria sivuvaikutuksia. Metanoli puolestaan muuttuu myrkylliseksi formaldehydiksi eli formaliiniksi ja hapettuu nopeasti muurahaishapoksi, joka on myrkyllistä ja poistuu elimistöstä hitaasti. Formaldehydi vahingoittaa silmän verisuonia ja aiheuttaa asidoosin eli veren happamuuden, josta voi seurata hengityksen pysähtyminen.
Koska pienikokoisella henkilöllä on pienempi maksa kuin isokokoisella, myös alkoholin palaminen on vastaavasti hitaampaa. Maksan entsyymit polttavat puhdasta alkoholia noin yhden gramman tunnissa kymmentä painokiloa kohden. Alkoholin palamista maksassa ei siis voi nopeuttaa, vaan se palaa tietyn kokoisella henkilöllä tietyllä nopeudella. Toki palamisessa on ihmisten välillä hieman eroja. Alkoholi häviää elimistöstä joko hapettumalla muiksi aineiksi tai poistumalla sellaisenaan. Pääosa 90 – 98 % hajoaa maksassa. Hengityksen, hien tai virtsan mukana kehosta poistuu muuttumattomana noin 5 % alkoholista. Poistumisnopeuteen ei siis vaikuta esim. lenkkeily, saunominen, mustan kahvin juominen tms.
Veren alkoholipitoisuuden nostamiseksi yli rattijuopumuksen promillerajan (0,5 promillea) tarvitaan keskimäärin kolme alkoholiannosta. Alkoholiannos on annos, joka sisältää noin 12 grammaa alkoholia. 1 annos voi olla esim.
- pullo (33 cl) keskiolutta eli III-olutta tai siideriä
- lasillinen (12 cl) mietoa puna-, valko-, tai kuohuviiniä
- annos (8 cl) väkevää/vahvaa viiniä: madeira, portviini, sherry ja vermutti
- annos (4 cl) viinaa tai väkeviä: vodkat, ginit, viski, rommi jne.
Mietojen juomien alkoholi on yksinomaan käymisteitse muodostunutta, kun taas väkevät juomat sisältävät tämän ohella myös tislattua alkoholia, koska alkoholikäymisessä hiiva kuolee yli 14 % alkoholipitoisuuteen. Jokainen näistä ravintola-annoksista sisältää siis noin 12 - 14 grammaa alkoholia, joka vastaa yhtä alkoholiannosta. Nyrkkisääntönä voi pitää, että yksi alkoholiannos nostaa veren alkoholipitoisuutta 0,2 promillea ja yhden alkoholiannoksen palaminen verestä kestää noin kaksi tuntia.
Kannattaa muistaa, että alkoholin poistuminen elimistöstä kestää pidempään kuin humalan kokeminen, koska hermosto sopeutuu nopeasti vallitsevaan tilanteeseen. Kohtuullisenkin juhlimisen jälkeisenä aamunakin veressäsi saattaa olla vielä sen verran promilleja, että auton rattiin ei ole menemistä. Suurin osa Suomen rattijuopumuspidätyksistä on juuri tällaisia "seuraavan aamun" pidätyksiä.
Promillelaskureita ajokunnon selvittämiseen
Alempana on listattu helppokäyttöisiä alkoholilaskureita, joilla voi arvioida promillemäärän ja sen, milloin olisi valmis auton rattiin. Tulokset ovat arvioita ja alkoholin palamisessa on yksilöllisiä eroja. Muista siis, että vastuu jää sinulle.
- Päihdelinkin Promillemittarilla voi laskea alkoholin määrän veressä ja sen, milloin alkoholi on poistunut. Käytetään alkoholiannoksia. Sivuilta voi myös ladata java-puhelimeen ilmaisen promillemittarin.
- Elämäntapaliiton Juomalaskuri laskee erilaisten valittujen juomien alkoholimäärät ja kalorit. Laskuri arvioi myös alkoholin palamiseen kuluvan ajan ja kalorien kuluttamiseen tarvittavan aktiviteetin.
- Kansanterveyslaitoksen graafinen Promillelaskuri, jossa eri alkoholiannokset vedetään aikajanalle ja valitaan annosmäärä ja nauttimisaika. Hitain käyttää, mutta graafisena sovelluksena mielenkiintoisin.
Alholilaskurin avulla voit myös laskea miten eri alkoholijuomat vaikuttavat veren alkoholipitoisuuteen.
Katso myös:
Tieden-lehden 8/2003-numeron mainio artikkeli, jossa kerrotaan mm. syitä alkoholin vaikutusmekanismeihin ja totta ja tarua itse krapulasta: Krapulassa solukalvot kapinoivat
2 kommenttia
Löysin tälläisen laskurin, joka kertoo myös kulutetut kalorit: http://www.laskurini.fi/terveys/alkoholilaskuri
tällä laskurilla saa tarkimman tuloksen http://www.anniskelupassi.com/alkoholilaskuri